«Καλπάζουν» οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος - Φλερτάρει τα 1.000 ευρώ η χονδρική τις βραδινές ώρες
Ευκαιρίες για υπερκέρδη δημιουργεί για τους ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας μας το ράλι τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ευκαιρίες στους ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας μας για υπερκέρδη δημιουργεί το ράλι τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πλησιάζοντας για σήμερα τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα με νέο ρεκόρ για τις πρώτες βραδινές ώρες, κοντά στα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ίδια ώρα η κρίση θέτει σε συναγερμό την κυβέρνηση καθώς ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος οι πυροσβεστικές κινήσεις του καλοκαιριού και τα έκτακτα μέτρα να χρειαστεί να μονιμοποιηθούν.
Σύμφωνα με το Ενεργειακό Χρηματιστήριο, η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα ανήλθε στα 197,83 ευρώ MWh, αυξημένη κατά 6,2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Νέο υψηλό ρεκόρ μηνών σημειώθηκε κατά τις 20:00-21:00, όταν η μέγιστη τιμή της ημέρας ανήλθε στα 942 ευρώ MWh, την ώρα δηλαδή που σταματούν να αποδίδουν οι ΑΠΕ.
Οι παράγοντες που πυροδοτούν το πρόβλημα
Ο βασικός και κυρίαρχος λόγος του προβλήματος είναι η Ουκρανία, η οποία από καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από την καταστροφή στον πόλεμο βασικών παραγωγικών υποδομών ηλεκτρισμού, έχει μετατραπεί σε μεγάλο εισαγωγέα «ρουφώντας» όλο το ρεύμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι η εικόνα των περιφερειακών αγορών ηλεκτρισμού: χθες οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρούνταν στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βόρια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ελλάδα. Με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κροατία, όλες οι υπόλοιπες αγορές της περιοχής εμφάνιζαν μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το κύμα των ανατιμήσεων στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζει και τη χώρα μας συντηρεί επίσης η ξηρασία που έχει «αδειάσει» ταμιευτήρες, λίμνες και ποτάμια με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα αρνητικό ισοζύγιο και στην ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά.
Την ίδια στιγμή, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται υψηλή ζήτηση για ενέργεια, η οποία πιέζει προς τα πάνω τις τιμές. Μάλιστα αυτός είναι και ένας ακόμη λόγος που οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν κοντά στα υψηλά του έτους στα επίπεδα των 38 με 39 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι τιμές του αερίου που επηρεάζουν το κόστος του ρεύματος, συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει επιτύχει πληρότητα σε ποσοστό άνω του 90% στις αποθήκες της ενόψει χειμώνα.
Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης
Καθώς δε διαφαίνεται προοπτική εκτόνωσης της νέας κρίσης στις τιμές, η ελληνική πλευρά αναμένεται να κινητοποιηθεί προκειμένου να ζητήσει την παρέμβαση της Ε.Ε.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκού χαρακτήρα παρέμβαση για την αναχαίτιση των συνεπειών της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Ο ίδιος τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει πως αν μία περιφερειακή κρίση κρατήσει πάνω από 3 μήνες μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από ευρωπαϊκής πλευράς.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να κινηθεί στις Βρυξέλλες ζητώντας να ενισχυθούν οι ροές ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά είτε να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την ενίσχυση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις υψηλές τιμές.
Πάντως ο υπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης μίλησε για μια επιλογή που δεν είναι εύκολη καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στο ΥΠΕΝ από την Κομισιόν για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης των αυξήσεων δεν φαίνεται να εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία.
Με πληροφορίες από Capital.gr, newmoney, businessdaily, energypress