Επιδημία χτυπά την ελληνική χλωρίδα - Η ασθένεια που «σκοτώνει» τα πλατάνια
Ένα από τα μακροβιότερα και πιο εμβληματικά δέντρα της ελληνικής χλωρίδας απειλείται. Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους έχει πάρει χαρακτήρα επιδημίας στέλνοντας στον «τάφο» χιλιάδες πλατάνια. «Δυστυχώς ο μύκητας του μεταχρωματικού έλκους, ενώ έχει απομονωθεί στο εργαστήριο, δυστυχώς στη φύση δεν έχει απομονωθεί», αναφέρει η δασάρχης Καλαβρύτων Κατερίνα Κολλύρου.
Για να μετριαστεί η ασθένεια θα πρέπει να κοπούν τα ξερά δέντρα, αλλά και κάποια υγιή που βρίσκονται γύρω από αυτά, σύμφωνα με τη Δασάρχη, ενώ οι συνέπειες για μια περιοχή όπως τα Καλάβρυτα θα είναι τεράστιες ειδικά για το μαγευτικό δάσος στο Πλανητέρο.
«Τέτοια πλατάνια για τα Καλάβρυτα έχουν προσδιοριστεί από μελέτη που ανέθεσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε γραφείο και εντοπίστηκε ότι έχουμε 52.000 ξερά πλατάνια», λέει ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Το κόστος σύμφωνα με τον Δήμαρχο ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ για την κοπή και μόνο των δέντρων.
Κίνδυνοι, όμως, ελλοχεύουν και για τον άνθρωπο, από τα «άρρωστα» δέντρα που βρίσκονται κοντά σε δρόμους και σε κατοικημένες περιοχές. Ο Νίκος Γυφτάκης, προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει ότι τα ξερά πλατάνια με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων μπορεί να «καταπέσουν επί των Εθνικών Οδών, εγκυμονώντας άμεσους κινδύνους για απειλή ανθρώπινης ζωής και απειλή περιουσίας πολιτών».
Την ίδια στιγμή, στις παραποτάμιες περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν εμφράξεις μπλοκάροντας την κοίτη των ποταμών, δημιουργώντας πλημμύρες, λόγω του μεγάλου τους όγκου, συμπληρώνει ο κ. Γυφτάκης.