Καλά νέα για τα ελληνικά ομόλογα άσχημα για το ενεργειακό κόστος
Γράφαμε χθες πόσο κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη για τα ελληνικά ομόλογα και κατ' επέκταση για την Ελληνική οικονομία και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει η κυβέρνηση για να ασκήσει την πολιτική της.
Τελικώς η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν περιέλαβε μεν κατ' εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP) όμως:
Θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα με κεφάλαια από άλλα ομόλογα της ευρωζώνης που λήγουν μέσω του PEPP (έκτακτο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας) έως το τέλος του 2024.
Μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να διευκρινίσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πως πρόκειται για "ένα πολύ ισχυρό σήμα για την Ελλάδα" και ότι " η χώρα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων με την πιστοληπτική της αξιολόγηση να έχει βελτιωθεί σημαντικά".
Στην πράξη νέες αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος παροχής ρευστότητας θα σταματήσουν μετά τον Μάρτιο και από τον Απρίλιο και μετά η διαδικασία θα προχώρα κλιμακωτά.
Όμως ο πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας απειλεί την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία.
Χθες ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής αρχής δικτύων Γιόχαν Χόμαν, δήλωσε πώς θεωρεί απίθανο να υπάρξει λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord stream 2 τους επόμενους έξι μήνες.
Μέχρι δηλαδή να ιδρύσει νέα γερμανική θυγατρική η Gazprom βάσει της γερμανικής νομοθεσίας αλλά και λόγω της «γραφειοκρατίας» που θα ακολουθήσει με τον έλεγχο των εγγράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι γνωστό παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες η Πολωνία και Ουκρανία δεν θέλουν να τεθεί σε λειτουργία ο συγκεκριμένος αγωγός που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της βαλτικής θάλασσας. Αυτός ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός δημιουργεί τεράστιο ζήτημα το ενεργειακό κόστος για την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες χώρες και υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών.