Κακός οιωνός για δασικές πυρκαγιές ο πρόωρος καύσωνας - Πυρομετεωρολόγος εξηγεί στο Flash.gr
Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος χτυπά «καμπανάκι» για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τις φωτιές του καλοκαιριού
Η γη «στεγνώνει», τα ξύλα ξεραίνονται και μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη. Οι πρωτόγνωρες για την εποχή, υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, δεν είναι μόνο επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, αλλά δημιουργούν και το κατάλληλο σκηνικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις φωτιές, προειδοποιεί ο κύριος Θοδωρής Γιάνναρος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- πυρομετεωρολόγος. Γι’ αυτό, τονίζει, θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις δραστηριότητες που εκτελούμε στην ύπαιθρο…
«Είναι το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα της φετινής χρονιάς κι έρχεται πάρα πολύ νωρίς. Έχουμε δηλαδή μια απότομη είσοδο του καλοκαιριού στη χώρα μας και αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τις δασικές πυρκαγιές».
-Κύριε Γιάνναρε, αυτός ο πρόωρος καύσωνας που πλήττει τη χώρα, πώς επηρεάζει την εικόνα που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, ως προς την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών;
«Κοιτάξτε, δημιουργεί ένα περιβάλλον πάρα πολύ ευνοϊκό για τη φωτιά. Διότι αν ξεκινήσουμε από τον προηγούμενο χειμώνα ο οποίος δεν είχε βροχές, δεν είχε χιόνια και ήταν σχετικά θερμός, τότε διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια κατάσταση στην οποία έχει αυξηθεί πάρα πολύ η διαθεσιμότητα νεκρής βλάστησης. Και ξεκινώντας θα έλεγα από τα μέσα προς τα τέλη της άνοιξης, όπου πάλι είχαμε υψηλές θερμοκρασίες, αυτή τη στιγμή όλα αυτά τα νεκρά βασικά καύσιμα ξεραίνονται, αυξάνεται πάρα πολύ η ευφλεκτότητά τους και επομένως είναι πάρα πολύ εύκολο , αν κάπου υπάρξει μια σπίθα να υπάρξει αντίστοιχα και έναρξη πυρκαγιάς.
»Είναι συνθήκες οι οποίες είναι πάρα πολύ φιλικές για την έναρξη μιας φωτιάς, γι' αυτό το λόγο επισημαίνουμε διαρκώς ότι θα πρέπει να δείχνουμε όλοι προσοχή διότι ναι μεν έχουμε ευνοϊκές συνθήκες, αλλά σχεδόν ποτέ καμία φωτιά δεν μπαίνει μόνη της. Και λέω το σχεδόν ποτέ, γιατί αναφέρομαι κυρίως σε αυτές που μπορεί να ξεκινήσουν από κάποιον κεραυνό. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Οπότε χρειάζεται προσοχή από όλους. Ακόμη κι αν έχουμε ευνοϊκές συνθήκες, αν δεν έχουμε κάπου αυτή την πρώτη σπίθα, δεν θα έχουμε αντίστοιχα δασική πυρκαγιά».
Η εικόνα αυτή, με τη γη να «στραγγίζει» και τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμη και στους 43 βαθμούς Κελσίου, μόλις το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, μας λέει ο κύριος Γιάνναρος, ενώ σημειώνει πως τα πρώτα δείγματα που είχαμε -από την άνοιξη κιόλας- ενισχύουν αυτή την ανησυχία…
Σας ανησυχεί για φέτος αυτή η εικόνα; Γιατί ήδη η πυροσβεστική υπηρεσία, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην επικράτεια...
«Είναι πάρα πολύ ανησυχητική η εικόνα. Τα είδαμε δυστυχώς τα αποτελέσματα του χειμώνα που μας πέρασε, κάπου στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου όπου είχαμε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τότε καταγράψαμε αυξημένη δραστηριότητα πυρκαγιών. Αυτό δείχνει ότι έχουμε στη χώρα μας ένα τοπίο στο πλαίσιο του οποίου έχει μπει ήδη το υπόβαθρο για να έχουμε δασικές πυρκαγιές και καταλαβαίνετε ότι καθώς προχωράμε προς το καλοκαίρι και εδραιώνονται αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες κι ενδεχομένως να έχουμε ακόμη ένα κύμα καύσωνα ή να παραμείνουμε απλά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τότε όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα, ένα κοκτέιλ, το οποίο είναι πάρα πολύ ευνοϊκό για την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Οπότε χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή από όλους.
»Γι' αυτό και το επαναλαμβάνω. Ακόμη και πάρα πολύ ευνοϊκές να είναι οι συνθήκες για μια πυρκαγιά, χρειάζεται μια σπίθα για να μπει η φωτιά. Τουλάχιστον κάποιες δραστηριότητες που μπορούμε να ελέγξουμε, π.χ. να μην πάμε να κάψουμε κλαδιά ή να μην καπνίσουμε και πετάξουμε το τσιγάρο μας, αυτό ας το προσέξουμε για να αποφύγουμε την έναρξη μιας πυρκαγιάς».
Αυτές είναι οι 4 περιοχές για τις οποίες προβλέπεται, σήμερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
H κορύφωση αυτού του κύματος καύσωνα -σύμφωνα με τον έγκριτο πυρομετεωρολόγο- αναμένεται σήμερα, ενώ οι θερμοκρασίες που έχουν ήδη καταγραφεί απέχουν πάρα πολύ από τις φυσιολογικές για την εποχή.
«Οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες έχω την αίσθηση ότι θα καταγραφούν σήμερα. Σε περιοχές, όπως και η Αττική, ενδεχομένως να αγγίξουν τους 42 και 43 °C. Μάλιστα, οι μέγιστες τιμές καταγράφονται αργότερα μέσα στην ημέρα. Γύρω στις 4 με 5 μ.μ. Είναι πρωτόγνωρες θερμοκρασίες. Είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίο έκανε την είσοδό του το καλοκαίρι και είναι σίγουρα κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό, αν το δούμε και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, εκδηλώθηκαν -σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας- 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Είμαστε έτοιμοι για το φετινό καλοκαίρι;
Το καυτό ερώτημα λοιπόν, είναι αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το φετινό καλοκαίρι. Έχουν γίνει βήματα προόδου στη χώρα μας, μας λέει ο κύριος Γιάνναρος, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος…
«Αυτό το οποίο μπορώ να πω και το λέω και περισσότερο διαισθητικά είναι ότι θεωρώ ότι έχουν γίνει κάποια πολύ σημαντικά θετικά βήματα φέτος. Ακόμη και το γεγονός ότι στο δημόσιο διάλογο έχει μπει πολύ περισσότερο η λέξη πρόληψη και λιγότερο η λέξη καταστολή, είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό. Η αύξηση των προστίμων επίσης και η αύξηση των αντίστοιχων ποινών για τους εμπρησμούς από αμέλεια, όλα αυτά είναι κινήσεις οι οποίες γίνονται προς τη θετική κατεύθυνση.
Από εκεί και πέρα, επειδή όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, είμαστε δυστυχώς ακόμη στο ξεκίνημα με αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έχουμε μπροστά μας τον μισό Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον μισό Σεπτέμβριο, οπότε μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί όλο το σύστημα σε ενδεχόμενες ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει καλά».