Κακοποίηση ζώου: Κτηνοτρόφος σκότωσε σκύλο «γιατί ενοχλούσε το κοπάδι του»
Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται ένας κτηνοτρόφος στο Κιλκίς, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε το σκύλο του συναδέλφου του.
Για την υπόθεση υπήρξε καταγγελία, με αστυνομικούς να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν το δράστη. Ο ίδιος προανακριτικά φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το άτυχο ζώο ενοχλούσε το κοπάδι του.
Ο κτηνοτρόφος οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, κατηγορούμενος για το κακούργημα της ζωοκτονίας και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε Ανακριτή, όπου έλαβε για τη Δευτέρα.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, εις βάρος του βεβαιώθηκε -επιπλέον- διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Στην κατοχή του βρέθηκε η καραμπίνα, την οποία κατείχε νόμιμα.
Αυστηρότερες ποινές για θανάτωση ζώου
Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές για κακομεταχείριση ζώων έχουν γίνει πιο αυστηρές με τροπολογία που υπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, και η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν.3869/2010».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ με τη συγκεκριμένη τροπολογία:
- μετατρέπεται η ποινή για τη φόνευση ή τον βασανισμό ζώου σε κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ.
- αυστηροποιείται η ποινή για όσους κακοποιούν ζώα και οι παραβάτες τιμωρούνται εφεξής με κάθειρξη ενός τουλάχιστον έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 3.600 έως 18.000 ευρώ.
- δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να αφαιρέσει οριστικά το ζώο συντροφιάς ή άλλο ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη. Ο Εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου μελλοντικά από τον παραβάτη.
- δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι οριζόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας, να καθορίσει τα μέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οφείλει να συμμορφωθεί.
- αξιοποιούνται τα έσοδα που προέρχονται από την επιβολή προστίμων αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας, τροποποιούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και επανακαθορίζονται (κατά βάση αυστηροποιούνται) οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες της σχετικής περί μεταχείρισης ζώων νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μεταξύ άλλων:
α. Επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη κατ' ανώτατο όριο, σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα καθώς και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ έκαστη. (Κατά τα ισχύοντα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ).
β. Επανακαθορίζεται η χρηματική ποινή, που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων σχετικά με τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς (εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία κ.λπ.). Η εν λόγω χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από δέκα (10) ως πενήντα (50) ευρώ κάθε μία, αντί από 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που ήδη προβλέπεται.
γ. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της σχετικής για την προστασία αυτών νομοθεσίας και προβλέπεται ότι, προσωρινή αφαίρεση του ζώου πραγματοποιείται μόνο εφόσον o ύποπτος ή ο κατηγορούμενος για τη μη διασφάλιση συνθηκών ευζωίας ή την κακοποίηση του κατοικιδίου του δηλώσει ότι, αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωση αυτού. Σε περίπτωση μη καταβολής των απαιτούμενων κατά τα ανωτέρω ποσών, η προσωρινή αφαίρεση του ζώου μετατρέπεται σε οριστική.
δ. Επανακαθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των εσόδων των δήμων από τα προβλεπόμενα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες της κείμενης νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής, αύριο Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η αύξηση κατά τρία έτη, του ανώτατου ηλικιακού ορίου διορισμού των συμβολαιογράφων (από τα 42 έτη στα 45 έτη).