Κακοκαιρία: Πότε και πώς βάζουμε σωστά τις αντιολισθητικές αλυσίδες
Αυτή η κακοκαιρία μπορεί να μην έχει (ακόμα) όνομα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μας ταλαιπωρήσει.
Σύμφωνα με την ανάρτηση – πρόβλεψη της μετεωρολόγου του Flash.gr, Ελίνας Καρέτσου, μπαίνουμε στη δεύτερη διαταραχή που θα επηρεάσει τη χώρα μας. Για να μην γίνουν οι μετακινήσεις μας, μεγάλο πρόβλημα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι: Αρχικά να έχουμε το αυτοκίνητό μας σε καλή κατάσταση. Να έχει γίνει πρόσφατο service, τα ηλεκτρολογικά του να είναι σε καλή κατάσταση και τα ελαστικά του σχετικά καινούργια.
Να έχουμε πάντα καύσιμο στο ρεζερβουάρ ή γεμάτες μπαταρίες. Από την άλλη πλευρά καλό θα είναι να είμαστε και εμείς (οι επιβαίνοντες σε αυτό) προετοιμασμένοι. Αν παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή να την έχουμε στο αυτοκίνητο, να έχουμε γάντια ή και κάποια θερμαντικά υλικά. Ίσως και λίγη ξηρά τροφή και νερό. Βλέπετε αν η κατάσταση… ξεφύγει το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει καταφύγιο και όχι το πρόβλημα.
Σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη της κας Καρέτσου στην Αττική, οι χιονοπτώσεις από το απόγευμα της Δευτέρας αλλά και την Τρίτη θα είναι πιο πυκνές και θα επηρεάσουν, όπως φαίνεται, και χαμηλότερα υψόμετρα.
Θα το στρώσει;
Από την άλλη πλευρά οι χιονοστρώσεις, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, θα είναι σε υψόμετρα άνω των 300m-400m στην Αττική. Εκτός από τους ορεινούς όγκους της Αττικής (Πάρνηθα - Πεντέλη - Υμηττός), ελαφριές και κατά τόπους πιο πυκνές χιονοστρώσεις υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και στις εξής περιοχές:
- Άγιος Στέφανος
- Κρυονέρι
- Σταμάτα
- Θρακομακεδόνες
- Φυλή
- Βίλια
- Ιπποκράτειος Πολιτεία
- Διόνυσος
- Εκάλη
- Δροσιά
- Άνοιξη
Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες
Υποχρεωτικές οι αλυσίδες αλλά το μεγάλο, σας πρόβλημα είναι πως μπαίνουν. Πότε χρειάζεται να τις τοποθετήσετε;
Όταν οι καιρικές συνθήκες και το οδόστρωμα, λόγω χιονιού ή παγετού δε επιτρέπουν την κίνηση του οχήματος με ασφάλεια, τότε είναι η στιγμή να βάλεις τις αλυσίδες χιονιού. Φυσικά μόλις περάσετε τα σημεία με χιόνι και ο δρόμος καθαρίσει θα πρέπει να τις βγάλετε πάλι.
Πού τις τοποθετείτε;
Οι αλυσίδες μπαίνουν στους τροχούς που δίνουν κίνηση (στα περισσότερα είναι εμπρός). Αν δεν ξέρετε ή δεν είστε σίγουρος, κοιτάξτε στο manual του κατασκευαστή. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων 4x4 προτείνεται η τοποθέτηση να γίνεται στους μπροστινούς τροχούς για καλύτερο έλεγχο.
Πως γίνεται η τοποθέτηση
Σταθμεύστε σε ένα σημείο με ασφάλεια, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος για εσάς και άλλους και για να μην κλείνετε το δρόμο. Βάλτε το τιμόνι στην ευθεία. Φορέστε γάντια (για να μην λερωθείτε και να μην παγώσετε).
Απλώστε τις αλυσίδες στο έδαφος.
Οι αλυσίδες έχουν ένα σημείο με πλαστικό περίβλημα. Το βάζετε στο πίσω μέρος του τροχού τον αγκαλιάζετε και τις ασφαλίζετε στο επάνω μέρος.
Προσπαθήστε να τις τυλίξετε στον τροχό, ώστε να τον αγκαλιάσουν. Οι περισσότερες αλυσίδες έχουν ένα κίτρινο και ένα κόκκινο σημείο. Το κίτρινο έρχεται εμπρός στον τροχό. Το κόκκινο είναι η αλυσίδα τεντώματος την τραβάμε και την περνάμε από τους ειδικούς κρίκους για να την ασφαλίσουμε.
Ενώστε τις δύο άκρες. Μόλις οι αλυσίδες έχουν καλύψει όλο το ελαστικό, τότε ενώστε το σημείο επαφής τους. Αφού έχετε ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία, μετακινήστε για λίγα μέτρα το αυτοκίνητο, ώστε οι αλυσίδες να «μπουν» καλύτερα από την κίνηση.
Σταματήστε ξανά, ώστε να τις σφίξετε πάλι. Κάντε έναν τελευταίο έλεγχο στην κίτρινη αλυσίδα περιμετρικά του ελαστικού πως έχει κουμπώσει και αυτό ήταν.
Να θυμάστε πως με τις αλυσίδες χιονιού πάντα η ταχύτητά σας πρέπει να είναι 20-30 χλμ/ώρα και οι κινήσεις ομαλές. Μόλις ο δρόμος καθαρίσει πρέπει να τις αφαιρέσετε, γιατί καταστρέφουν τα ελαστικά και φθείρουν άμεσα κάποια μηχανικά μέρη των τροχών.