Κακοκαιρία Κρήτη: “Είχαμε προειδοποιήσει - Γιατί δεν έστειλε το 112;” – Αιχμές του Αστεροσκοπείου Αθηνών για ολιγωρία
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση των κρατικών μηχανισμών στην κακοκαιρία η οποία μετατράπηκε σε βιβλική καταστροφή στην Κρήτη. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί και η χρήση του 112, καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως σε κάποιους κατοίκους στη Σητεία δεν έφτασε ποτέ.
Μάλιστα, αιχμές για ολιγωρία των αρχών στο ζήτημα της φονικής κακοκαιρίας με τους δυο νεκρούς στην Κρήτη άφησε ο μετεωρολόγος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
«Είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στη neakriti.
«Έπρεπε να υπάρχει άμεση προειδοποίηση του πληθυσμού, καθώς η πρόγνωση από πλευράς μας ήταν άριστη» επεσήμανε συνεχίζοντας ο κύριος Λαγουβάρδος.
Κατέληξε σημειώνοντας με νόημα ότι «εμείς οι μετεωρολόγοι δίνουμε αυτές τις ειδοποιήσεις αλλά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει».
Ν. Παππάς - Κ. Ζαχαριάδης: Η κακοκαιρία ανέδειξε την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους
Στις απώλειες και τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κρήτη από την κακοκαιρία εστιάζουν σε ανακοίνωση τους οι τομεάρχες Υποδομών και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νίκος Παππάς και Κώστας Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι «εκφράζουμε την οδύνη και τα συλλυπητήριά μας για την απώλεια των συνανθρώπων μας στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου».
«Η περιοχή επλήγη από σφοδρή κακοκαιρία, μια κακοκαιρία που ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους τόσο στην πρόληψη των καταστροφών όσο και στην προστασία των πολιτών κατά την εξέλιξη του φαινομένου.
Ταυτόχρονα ζητούν από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κινηθούν συντονισμένα για:
- Την αποκατάσταση ζημιών σε κρίσιμες υποδομές.
- Την άμεση καταβολή των 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πλημμυροπαθών.
- Τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών.
- Την τάχιστη δρομολόγηση και καταβολή των 5.000 και 8.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής και τις επισκευές σπιτιών και επιχειρήσεων, αντίστοιχα.
- Την κάλυψη του τηλεπικοινωνιακού κόστους των πλημμυροπαθών.
- Την καταβολή έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες. Τα προβλήματά τους να μην ξεχαστούν όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Νεκρή η 50χρονη στην Αγία Πελαγία - Λέκκας: Μέσα σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή
Την άτυχη γυναίκα από τη Ρωσία που επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο με τον 51χρονο Κώστα Βεργάκη αναζητούσαν από το πρωί δύτες και βατραχάνθρωποι.
«Η γυναίκα μου ούρλιαζε στο τηλέφωνο, δεν έχω ελπίδες»
Σε κατάσταση απελπισίας ήταν ο σύζυγος της αγνοούμενης, ο οποίος είχε μία επικοινωνία με τον 50χρονο την ώρα που είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο.
Μιλώντας στο Open είπε πως μία ώρα από όταν είχαν φύγει από το σπίτι η σύζυγός του και ο 50χρονος, τον πήραν τηλέφωνο και του είπαν πως βρέχει πολύ και θα φύγουν.
«Η γυναίκα μου έκλαιγε και φώναζε. Μέσα σε ένα λεπτό μας ξαναπήρε τηλέφωνο ο Κώστας και μας ζήτησε να καλέσουμε το 112. Όταν μιλούσε άκουγα τη γυναίκα μου να φωνάζει πιο έντονα. Έκανε σαν τρελή. Πήραμε το 112 και τους είπαμε τι συμβαίνει», είπε.
Ο 50χρονος του είπε πως το αυτοκίνητο είχε πάρει νερό και δεν ήξερε τι να κάνει. Στη συνέχεια κόπηκε η γραμμή και δεν ξαναμίλησαν. Ο ίδιος με τον γιο του έσπευσαν στο σημείο και ήταν εκείνοι που βρήκαν το αυτοκίνητο του θύματος και τον 50χρονο νεκρό μέσα σε αυτό.
Λέκκας για την φονική κακοκαιρία στην Κρήτη: Μέσα σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή – Ήταν σαν να πέρασε τσουνάμι
«Μέσα σε 10 λεπτά έγιναν όλα στην Αγία Πελαγία. Όλη αυτή η καταστροφή, η στιγμιαία πλημμύρα, όπως την λέμε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας. Αφού πραγματοποίησε μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία, ο κ. Λέκκας μίλησε για μία τεράστια καταστροφή λέγοντας πως «στην Αγία Πελαγία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής».
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα. Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».
Παράλληλα, ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών τόνισε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή «εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού αλλά και κυρίως επειδή οι είσοδοι των έργων είχαν απομονωθεί από αντικείμενα, δέντρα, αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».
Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».
https://youtu.be/g4czjB_Rxr0
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Λυγαριά
Το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας δεν άφησε τίποτε όρθιο στην Λυγαριά του δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, ενώ την ίδια ώρα οι θάλασσες φούσκωσαν και βγήκαν στην στεριά.