Κακοκαιρία Daniel: Στους 14 οι νεκροί – Βρέθηκαν δύο σοροί στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία, καθώς νεκροί εντοπίστηκαν δύο ακόμη συμπολίτες μας που αγνοούνταν.
Πρόκειται για τα δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι νεκρός εντοπίστηκε από drone σε υπαίθριο χώρο ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, στην Καρδίτσα ένας 56χρονος. Μάλιστα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάσυρσής του.
Έτσι πλέον οι αγνοούμενοι είναι 3:
- Από 5-09-2023, ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
- Από 7-09-2023 δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών στις πληγείσες περιοχές
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι προσπάθειες προσέγγισης των χωριών της Καρδίτσας και των Τρικάλων που βρίσκονται βυθισμένα στα νερά.
Συνεργεία του στρατού μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και εφόδια στα αποκλεισμένα χωριά. Στο 1ο δημοτικό σχολείο της Καρδίτσας μεταφέρονται οι απεγκλωβισμένοι.
Συγκλονιστικό!
Για να καταλάβετε ότι όσοι ζούσαν σε εισόγειες και ημιπόγειες κατοικίες και δεν πρόλαβαν να φύγουν… μάλλον…🥲#πλημμύρες #Καρδιτσα #Λαρισα #Θεσσαλια #κακοκαιριαDaniel
Thanx @nefelikalinikou ! pic.twitter.com/90vR5ICo4S— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) September 10, 2023
Καθώς υποχωρούν τα νερά από την κακοκαιρία Daniel, η εικόνα που αντικρίζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτική, καθώς οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές είναι ανυπολόγιστες.
Ολόκληρα χωριά είναι βυθισμένα στη λάσπη, ζώα νεκρά στις κτηνοτροφικές μονάδες και οι κάτοικοι με σκυμμένο το κεφάλι βρίσκονται σε απόγνωση για την επόμενη μέρα.
Σε αυτήν τη βιβλική καταστροφή, η συνδρομή των εθελοντών είναι σημαντική στα Κέντρα Υποδοχής απεγκλωβισμένων που λειτουργούν στις Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας.
Το γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων μετέτρεψε ο Δήμος Τρικκαίων σε Κέντρο Υποδοχής απεγκλωβισμένων. Ο χώρος που φιλοξενεί δραστηριότητες του σχολείου και προπονήσεις φυτωρίων ομάδων, είναι πλέον χώρος πρώτης, ολιγόωρης στέγασης και προστασίας μετά το μεγάλο σοκ για όσους έφυγαν αναγκαστικά από τα σπίτια τους.
Πλέον, έχουν τοποθετηθεί στρώματα με κλινοσκεπάσματα, έχουν μεταφερθεί τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια (πολλοί/ες έφυγαν με ελάχιστα προσωπικά τους είδη). Ο Δήμος Τρικκαίων με τους επικεφαλής αντιδημάρχους, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, πάμπολλοι Τρικαλινοί εθελοντές από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη. Στον χώρο οι απεγκλωβισμένοι μπορούν να παραμείνουν και να δεχθούν φροντίδα, μέχρις ότου ο Δήμος Τρικκαίων τους διαθέσει κρεβάτια σε ξενοδοχεία. Κάτι που διαρκεί πολύ λίγες ώρες. Ήδη, περίπου 400 άτομα διαμένουν, τόσο σε ξενοδοχεία για τα οποία μερίμνησε ο Δήμος Τρικκαίων, όσο και σε δομές του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου. Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με παροχή γευμάτων και νερού. Οι Πρυτανικές Αρχές διαβεβαιώνουν τους φοιτητές και τους γονείς τους ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθούν όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία. To Επιμελητήριο Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Από αύριο, θα λειτουργεί καθημερινά γραφείο πληροφοριών και υποστήριξης των πληγέντων επαγγελματιών στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων.
Ξεκίνησε ήδη από το ειδικό κλιμάκιο του δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων σε οικίες, αλλά και υποδομές της περιοχής, η καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα, που έπληξε περιοχές του δήμου Πύλης.
Ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αποζημιώσεις, να καλύπτουν το 100%, το σύνολο των ζημιών των πληγέντων.
Επίσης, από συνεργεία των υπηρεσιών του δήμου, πραγματοποιούνται αυτοψίες στα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία.
Την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκεται στην πόλη των Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας, κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψίες – ελέγχους σε προκληθείσες ζημιές σε κατοικίες (όχι επιχειρήσεις), από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
Δραματική η κατάσταση στη Λάρισα
Η στάθμη του Πηνειού απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Σε όλη την έκταση του νομού Λάρισας ακόμα και μέσα στην πόλη υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.
Ο πατέρας μου και εγώ χάσαμε τα πάντα χθες το πρωί. 200 πρόβατα, αγελάδες , κουνέλια, κότες, σκυλιά, γατιά, το σπίτι μας. Δεν έμεινε τίποτα.Καταστράφηκε η ζωή μας μέσα σε λεπτά. Όλος ο κάμπος καταστράφηκε, χιλιάδες νεκρά ζώα, χιλιάδες στρέμματα με σοδειές. 1/2#Λάρισα #πλημμυρες pic.twitter.com/3bLgLT9L1g
— Σούπερμαριο (@Marios_D1) September 10, 2023
Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.
Σήμερα τα ξημερώματα!
👉Πόσα μπράβο να πεις στους ανθρώπους της #Λαρισα που αγωνίζονται να σώσουν την πόλη τους;
Πόση ντροπή πρέπει να νιώθουμε για το κράτος που τους έχει γραμμένους στις..παλιές του τις απευθείας αναθέσεις; #πλημμύρες #Καρδιτσα #Θεσσαλια #κακοκαιριαDaniel pic.twitter.com/5ZqHxYb0wL— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) September 10, 2023
Συνεχίζεται και σήμερα η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτοι, παντού νερά και λάσπες, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση.
#πλημμυρες #Λαρισας #βόλος #Τρίκαλα #Θεσσαλια #καρδιτσα #κυβερνητικές_ευθύνες pic.twitter.com/lFM6UAQy6C
— Μιχαήλ {Γιγου} Γιγουρτάκης (@GigouMichail) September 10, 2023
To ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς.
Μαζική η συμμετοχή των εθελοντών
Μαζική είναι η συμμετοχή εθελοντών, νέων ανθρώπων και συλλογικοτήτων της Λάρισας που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία των συνανθρώπων τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες και έχουν ανάγκη σε τρόφιμα είδη πρώτης ανάγκης.
Πονάει η καρδιά μας #πλημμυρες #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ #καρδιτσα #Λαρισα https://t.co/GsUjqY5Fnh
— donCamillo (@donCamillo22) September 10, 2023
Το τελευταίο 24ωρο η συμμετοχή εθελοντών για τη δημιουργία οχυρωμάτων που είναι απαραίτητα για την προστασία των κατοικιών είναι μεγάλη, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή των εθελοντών που προσφέρουν νερά, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύης τους,
Οι εθελοντές γεμίζουν από το πρωί σάκους με άμμο στo Φυτώριο της Λάρισας, τα οποία στη συνέχεια οι πολίτες προμηθεύονται και τοποθετούν μπροστά από τα σπίτια τους ή στα σημεία που η στάθμη του νερού αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Στη πόλη της Λάρισας ο δήμος Λαρισαίων, όπως και άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης, συγκεντρώνουν επίσης τρόφιμα και νερά για να παραδοθούν στους πληγέντες της καταστροφικής πλημμύρας. Την ίδια ώρα και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν, στέλνοντας ό,τι απαραίτητο χρειάζονται οι κάτοικοι της Λάρισας.
Πάνω από 2.000 πολίτες στη Θεσσαλία έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής 2.029 πολίτες από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), 475 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), 35 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), 45 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και 1474 από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με κατάλληλο εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, μέρα νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο σώζοντας ζωές, μεταφέροντας πολίτες σε ασφαλή σημεία, συνδράμοντας με τα μηχανήματά τους, με ασθενοφόρα, λεωφορεία, λέμβους, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Έχουν μεταφέρει τόνους εφοδίων και υλικών υπέρ των πληγέντων, ενώ παράλληλα στήνουν γέφυρες αποκαθιστώντας την συγκοινωνία και την πρόσβαση για παροχή βοήθειας, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά και στην αποκατάσταση των ζημιών, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταφορά δυο μεγάλων γεννητριών για την υποστήριξη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που έσωσε και σώζει ζωές ανθρώπων που ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο, υπογραμμίζει το ΓΕΕΘΑ.
Στόχος ήταν και είναι να νικηθεί η μάχη με τον χρόνο, καθώς πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν σε μη προσβάσιμα σημεία, είχαν αποκλειστεί, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ανεύρεσης και διάσωσής τους, επισημαίνεται.
Το ίδιο κάνουν κάθε φορά που καλούνται να αντιμετωπίσουν κρίσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, σώζοντας ζωές και περιουσίες και είναι πολύ περήφανες γι’ αυτό. Συνεχίζουν απρόσκοπτα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως κάνουν πάντα, απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο. Η αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλο το προσωπικό, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικότερα, έχουν διατεθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) προσωπικό 445 ατόμων, 400 κουβέρτες με όχημα μεταφοράς για Ιτέα Καρδίτσας, 400 κουβέρτες με όχημα μεταφοράς για Σοφάδες Καρδίτσας, 130 ράντζα εκστρατείας για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 350 κουβέρτες για Τύρναβο, 640 κουβέρτες και 350 ράντζα εκστρατείας για Τύρναβο, 80 ράντζα εκστρατείας και 400 στρώματα για τον δήμο Καρδίτσας, 400 ράντζα πολιτικού τύπου για τον δήμο Καρδίτσας, 20 τραπέζια για Τύρναβο, 82 καρέκλες για Τύρναβο.
Επίσης, έχουν διατεθεί 2 φορητές γεννήτριες, χώροι φιλοξενίας, 2 ασθενοφόρα, 3 Mini Bus, 4 λεωφορεία, 14 ειδικά οχήματα Hummer, 5 οχήματα STΕΥR, 48 οχήματα γενικής χρήσης, 14 μηχανήματα Μηχανικού, 4 Επικαθήμενα Οχήματα, 12 Αρματοφορείς, 24 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113, 66 λέμβοι, 6 Οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB, 2 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 Kva και 2343 μερίδες φαγητό και 6220 φιάλες νερό.
Έχει τοποθετηθεί γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ βρίσκεται προς ανάπτυξη γέφυρα Bailey επί της οδού Καλαμπάκας – Καστανιάς Τρικάλων.
Ακόμη, συνδράμουν ένα ελικόπτερο ΑΒ 205 και 2 ελικόπτερα AS 332 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο ΑΒ 212 και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK και 3 ελικόπτερα UH-1H του Στρατού Ξηράς, μία φρεγάτα και ένα αρματαγωγό στον Παγασητικό Κόλπο.
Επιπλέον, βρίσκονται σε ετοιμότητα 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων» σε ετοιμότητα δυο ωρών, 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ), 15 μικρολεωφορεία, 62 λεωφορεία, 121 Οχήματα Γενικής Χρήσης, 19 μηχανήματα Μηχανικού.
Επιπρόσθετα, σε ετοιμότητα μιας ώρας βρίσκονται ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, 2 ελικόπτερα UH-1H, 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK ενώ σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών βρίσκεται ένα Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων.
Ακόμη, υπάρχουν γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.