Κακοκαιρία Daniel: Στο Στρασβούργο ο Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή συνδρομή στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο για την αρωγή από την Ευρώπη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας.
Στόχος να πάρουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς να μπλέξουμε με την γραφειοκρατική διαδικασία της Ευρώπης. Μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα την πλήρη εικόνα της καταστροφής του Daniel και το ποσό που θα χρειαστεί για την ανασύνταξη μιας ολόκληρης περιφέρειας, το σίγουρο είναι ότι το ποσό που απαιτείται δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 2-2,5 δισ. ευρώ.
Κι επειδή ήδη κάποια ποσά έχουν ήδη διατεθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης θα επιδιωχθεί η ανακατεύθυνση κωδικών και κονδυλίων ώστε η χώρα μας να πάρει χρήματα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών και το ΕΣΠΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας το πρωί στο Action24 και την εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» τόνισε ότι όσο περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους πάρουμε τόσο το καλύτερο.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Στις 9:30 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
Σε δηλώσεις της η κα Μετσόλα τόνισε «θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τη βοήθεια της ΕΕ. Η καρδιά μας είναι με όλους εκείνους που καταστράφηκαν οι ζωές τους και το βιός τους αυτό το καλοκαίρι και υπογραμμίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη».
Η ίδια υπογράμμισε ότι «επικίνδυνες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τεράστιες περιοχές της Ευρώπης προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, καταστροφές και θανάτους» και ότι μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε κράτη-μέλη, όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ιταλία.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η κυρία Μέτσολα ανέφερε ότι, συνεχίζει να αντιμετωπίζει καταστροφικές πλημμύρες που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μετά από πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. «Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει ζωτική βοήθεια στις χώρες και στις περιοχές που επλήγησαν και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Θετικά μηνύματα από ευρωπαίους αξιωματούχους
“Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί” δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Την ίδια ώρα, τη βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).
Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες, «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».
Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.