Κακοκαιρία Daniel: «Πάνω από 10 δισ. θα ανέλθει η καταστροφή στη Θεσσαλία» – «Θα τη βιώσει όλη η Ελλάδα»
Το πραγματικό μέγεθος μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία περιγράφει με ανάρτησή της στο F/b η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.
Εστιάζει στις επιπτώσεις που υπάρχουν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, σημειώνοντας πως τις επιπτώσεις της καταστροφής θα τις νοιώσουν πρώτα απ΄ όλους οι άνθρωποι της Θεσσαλίας που έχασαν τα πάντα, μαζί τους όμως και όλη η Ελλάδα: «Διατροφικές ελλείψεις, ακρίβεια, αύξηση των εισαγωγών (και άρα του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου) είναι οι πρώτες προφανείς συνέπειες. Και βλέπουμε».
Παράλληλα αναλύει τι σημαίνει το ύψος της καταστροφής, που πιθανότατα να φτάνει το 5% του ΑΕΠ, δηλαδή δέκα δισεκατομμύρια ευρώ!
Στην ανάρτηση παρουσιάζεται γλαφυρά η ακτινογραφία της παραγωγής στη Θεσσαλία :
Όμως το μέγεθος της τραγωδίας αυτού που ζει η Θεσσαλία είναι τέτοιο που μπορεί να το καταλάβει κανείς και μόνο κοιτώντας την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή:
-Τα (όψιμα) σταφύλια (6% της εθνική παραγωγής εντοπίζεται στη Θεσσαλία), η βιομηχανική ντομάτα (53% της εθνικής παραγωγής), το βαμβάκι (38%), αλλά και διάφορες οπωροφόρες καλλιέργειες (π.χ. ακτινίδια), βρίσκονταν λίγο πριν τη συγκομιδή. Έμειναν στα χωράφια και βούλιαξαν, μαζί με τους παραγωγούς τους.
– Σε πολλές περιοχές, το νερό πλημμύρισε εκτός από σπίτια και αποθήκες. Σιτηρά (περίπου 1/3 της εθνικής παραγωγής) και όσπρια, το νερό τα πήρε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των ανθρώπων, τα ίδια χέρια που τα είχαν φυτέψει, καλλιεργήσει, φροντίσει, μαζέψει.
– Τις επόμενες εβδομάδες και πριν το χειμώνα ήταν ο καιρός της σποράς για μια σειρά καλλιέργειες. Με βάση την κατάσταση του εδάφους, συνεπώς, και η επόμενη σοδειά θα χαθεί. Μάλιστα, κινδυνεύουν να χαθούν και αρκετές επόμενες σοδειές, αφού οι επιστήμονες έχουν ήδη εξηγήσει ότι -ανάλογα με το πόσο σοβαρά έχει πληγεί κάθε περιοχή- θα χρειαστεί έως και 5 χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση το έδαφος στον θεσσαλικό κάμπο και να είναι γόνιμο ξανά.
– Τα ζώα που πνίγηκαν, οι κτηνοτροφικές μονάδες και τα τυροκομεία που καταστράφηκαν παρήγαγαν το 19% του πρόβειου γάλακτος και το 14% του αιγείου, το 18% του βόειου κρέατος και το 20% του βόειου γάλακτος, το 10% του χοιρινού κρέατος, το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών της χώρας.
Το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία λοιπόν είναι ασύλληπτο έτσι κι αλλιώς.