Κακοκαιρία Daniel: Μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές – Αγωνία για τα νεκρά ζώα, φόβοι για τη λίμνη Κάρλα
Με τα νερά να εξακολουθούν να λιμνάζουν σε μεγάλη έκταση, αλλά και με τα διάσπαρτα κουφάρια ζώων στα πλημμυρισμένα χωράφια, η υγειονομική απειλή παραμένει έντονη στις πληγείσες από τον Daniel περιοχές της Θεσσαλίας.
Οδοιπορικό του Action24 στα λασπωμένα χωριά της Λάρισας:
Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν μέχρι στιγμής τα 130 και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Περισσότερα από 140.000 ζώα που παραμένουν άταφα στον Θεσσαλικό Κάμπο, με την υγειονομική απειλή να σκορπάει τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Η διαδικασία περισυλλογής των άταφων ζώων είναι σε εξέλιξη, με φορτηγά να τα φορτώνουν και να τα μεταφέρουν προς καύση. Ωστόσο, σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, παραμένει ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Τέλος, τα πνιγμένα ζώα μεταφέρονται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ πλέον και στην Λάρισα.
Οι απώλειες ζώων, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι κτηνοτρόφοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Οπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, 61.786 αιγοπρόβατα, 5.305 βοοειδή, 19.355 χοίροι και 123.810 πτηνά, βρίσκονται νεκρά στον Θεσσαλικό Κάμπο, με 63.000 από αυτά να έχουν ταφεί ή να έχουν οδηγηθεί προς καύση.
Φόβοι για τη λίμνη Κάρλα: Εστάλη 112 σε έξι χωριά τη νύχτα
Έντονη ανησυχία υπάρχει και για τη λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.
Μάλιστα τη νύχτα εστάλη μήνυμα από το 112 σε έξι χωρία να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια αλλά και τα χωριά τους εάν κριθεί απαραίτητο.
Χωρίς πόσιμο νερό για 11η μέρα ο Βόλος
Προσπάθειες να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που άφησε πίσω της η θεομηνία καταβάλλονται στον Βόλο. Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου όμως εξακολουθεί για ενδέκατη ημέρα να μην έχει πόσιμο πόσιμο νερό και τα σπίτια να τροφοδοτούνται με νερό κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση,ενώ αρμόδιοι φορείς υπενθυμίζουν τους κινδύνους από πιθανές ασθένειες από τα ακατάλληλα νερά.
Οι κάτοικοι του Βόλου που τα σπίτια τους έπαθαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και με κάθε τρόπο και μέσο καταβάλλουν προσπάθειες να καθαρίσουν τους χώρους τους από τη λάσπη που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της,ενώ είναι και εμφανή τα προβλήματα στις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν τόσο εξαιτίας της έλλειψης νερού,όσο και επειδή η λάσπη μπήκε μέσα και κατέστρεψε βασικούς εξοπλισμούς.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος του Βόλου είναι ότι από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού παραμένουν εκτός λειτουργίας μεγάλες υδροβόρες βιομηχανίες που για την παραγωγική διαδικασία απαιτείται η ύπαρξη και παροχή μεγάλων ποσοτήτων καθαρού νερού,όπως οι γαλακτοβιομηχανίες,οι βιομηχανίες αναψυκτικών,οι τυροκομικές μονάδες ,αλλά και βαριές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη κλιβάνων.
Όσον αφορά τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά αφού εστιατόρια,τσιπουράδικα,μπαρ,καφέ,φούρνοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν από την έλλειψη καθαρού νερού και όσα καταστήματα καταφέρνουν να λειτουργήσουν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή χρησιμοποιούν προϊόντα μιας χρήσης,ενώ στον ξενοδοχειακό τομέα, τα ξενοδοχεία του Βόλου είτε είναι κλειστά ή είναι σχεδόν άδεια αφού έχουν ακυρωθεί οι κρατήσεις και τα προγραμματισμένα συνέδρια.
Γκάζι για την αποκατάσταση
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία στη Θεσσαλία.
Το κόστος των αποζημιώσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αναζητούνται νέες πηγές εσόδων και μελετάται η θέσπιση ειδικού τέλους.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, και έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.
4.594 διασώσεις ατόμων – Πάνω από 12.000 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων
Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Ο γενικός συντονιστής των διασώσεων της πυροσβέστης μίλησε στο OPEN για τις συνθήκες πολέμου που δημιουργήθηκαν από την θεομηνία:
Συγκεκριμένα:
*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.641 κλήσεις σε:
Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.980 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.
*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε:
περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.
*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε:
Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.
*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε:
Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα
*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε:
περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα
Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.