Κακοκαιρία ALEXANDROS: Γιατί ονομάστηκε έτσι - Ποια ονόματα ακολουθούν
Ο ALEXANDROS ανοίγει την αυλαία για τη φετινή σεζόν.
Η κακοκαιρία ALEXANDROS πήρε το όνομά της στο πλαίσιο της καθιερωμένης πρακτικής ονοματοδοσίας των ισχυρών συστημάτων κακοκαιρίας, που εφαρμόζεται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Η λίστα με τα ονόματα καταρτίζεται κάθε χρόνο από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των τριών χωρών, με στόχο τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η λίστα των κακοκαιριών για το 2024-2025
Για την περίοδο Οκτωβρίου 2024 έως Σεπτεμβρίου 2025, η λίστα περιλαμβάνει 24 ονόματα, τα οποία χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά. Τα ονόματα αντανακλούν το γλωσσικό ιδίωμα των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ είναι γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες για την ευκολότερη χρήση και κατανόηση.
Η κακοκαιρία ALEXANDROS είναι η πρώτη στη λίστα και άνοιξε τον κύκλο των φαινομένων για τη φετινή περίοδο. Με βάση τη σειρά των ονομάτων, ακολουθούν κακοκαιρίες όπως «Bora», «Coral» και «Daphne».
Η λίστα με τα ονόματα των 24 κακοκαιριών
- Alexandros,
- Bora,
- Coral,
- Daphne,
- Ermis,
- Frida,
- Gerasimos,
- Hemera,
- Ido,
- Julia,
- Kiniras,
- Lea,
- Marinos,
- Nestor,
- Ofek,
- Pelagia,
- Qesem,
- Roni,
- Solon,
- Tria,
- Uri,
- Valeria,
- Yam,
- Zoe
Για ποιον λόγο δίνουμε ονόματα στις κακοκαιρίες
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει αυτή η τακτική στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η απόδοση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα social media, ενώ αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και την ετοιμότητα της κοινωνίας.
Η ονοματοδοσία στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η ονοματοδοσία αρχικά ξεκίνησε από το 2017 από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo και αργότερα μέσω της Eumetnet η αρμοδιότητα δόθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Ωστόσο, ονόματα σε μεγάλες κακοκαιρίες είχαν δοθεί και πολύ παλαιότερα στη χώρα μας από το λαό. Όπως ήταν η «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» το 1896 καθώς και το «Στον καιρό της Κολώνας» το 1852. Στην πρώτη κακοκαιρία έχασαν την ζωή τους 62 άνθρωποι και σημειώθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Φιλίππου, ενώ στη δεύτερη έπεσε μια από τις 3 κολώνες στο ναό του Ολυμπίου Διός.
Πολλοί πίστευαν τότε ότι αυτό ήταν κακό σημάδι και θεώρησαν το γεγονός αυτό «υπεύθυνο» για τα θύματα στην επιδήμία χολέρας που έπληξε την Αθήνα το 1854.