Καιρός: Νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης – σκόνης βρίσκεται «προ των πυλών» [vid]
Ο Μάρτιος, στο τέλος του, φαίνεται πως θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνιο, αφού αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ, επιμένει και η αφρικανική σκόνη.
Αφρικανική σκόνη και ζέστη προδιαθέτουν ένα… ασφυκτικό σκηνικό για τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας, αφού υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται από την Κυριακή 31 Μαρτίου, έως και την προσεχή Τρίτη. Γεγονός που σημαίνει ότι και ο Απρίλιος μπαίνει με καιρό... καλοκαιριού!
Δείτε τι δείχνει ο δορυφόρος
Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνει λόγο για νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης – σκόνης που βρίσκεται «προ των πυλών», γράφοντας μεταξύ άλλων πως «ο Μάρτης επαληθεύει τη λαϊκή παροιμία που μας λέει “και από Μάρτη, καλοκαίρι”» και παρουσιάζοντας χάρτες με την πορεία – εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης αλλά και τις μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες και σε ποιες περιοχές αναμένονται.
Ο καιρός στην Ελλάδα
Αίθριος γενικά καιρός με τοπικές νεφώσεις και μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας αναμένονται για αύριο Κυριακή. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με μικρές συγκεντρώσεις, κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 23 με 26 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 28 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και βαθμιαία νοτίων διευθύνσεων έως 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα δυτικά και βόρεια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 και στα Δωδεκάνησα έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Ένα νέο αφρικανικό μίγμα ζέστης - σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει "και από Μάρτη Καλοκαίρι".
Και πώς να μην μιλάμε για Καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης. Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες.
Τι να πρώτο - θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του Φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές...
Και για να μην κουράζουμε μιας και όπως λέει ο λαός μας "μια εικόνα χίλιες λέξεις", ας αφήσουμε τους χάρτες να μιλήσουν. Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η πορεία - εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης, ενώ στους υπόλοιπους οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες και που αναμένονται.
Από Τετάρτη πάμε σιγά σιγά σε μια ομαλοποίηση και βλέπουμε για τη συνέχεια.
Πάντως για να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος Χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο.
Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι? Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι.
Καλό Σαββατόβραδο σε όλες και όλους!