Καιρός: Έρχονται οι «Πιγκουηνίδες» ημέρες – Η πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη
Μετά το παρατεταμένο ανοιξιάτικο διάλειμμα, ο καιρός «χαλάει» ξανά τις επόμενες ημέρες. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μάλιστα, γράφει ότι έρχονται οι «Πιγκουηνίδες» ημέρες τις οποίες αντιπαραβάλλει με τις Αλκυονίδες.
Ο μετεωρολόγος με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποιεί για την κακοκαιρία που είναι προ των πυλών και εξηγεί το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο.
Αναλυτικά η ανάρτηση Μαρουσάκη
«ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Μετά από πολλές πολλές ημέρες καλοκαιρίας, βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη θα προσπαθήσει να θυμίσει κάτι από προχωρημένο φθινόπωρο στη χώρα μας προκαλώντας σύντομη κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές – καταιγίδες αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη μας.
Δεν θα απουσιάζουν δε και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έπρεπε να φτάσουμε πλέον στα μισά του Γενάρη για να θυμηθούμε κάτι από κακοκαιρία στη χώρα μας.
Να θυμίσω στο σημείο αυτό την από αρχές Δεκέμβρη μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό μας σταθμό #OPENnews όπου κάναμε λόγο για ανοιξιάτικα Χριστούγεννα που θα θύμιζαν περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα και τα ονομάσαμε Πασχούγεννα προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Ακολούθησε και νεότερη εκτίμησή μας λίγες ημέρες αργότερα όπου στην ουσία δίναμε ήπιο – ανοιξιάτικο καιρό μέχρι και τα Θεοφάνια όπου κι εδώ επαληθευτήκαμε.
Η ΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που τρέχουμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό δεν δίνουν αξιόλογο χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι και το τέλος του μήνα. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έντονη κινητικότητα των βαρομετρικών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και σαφώς συνδέεται με τις έντονες – ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνει τελευταία η βόρεια Αμερική. Αυτή η ροή των πλανητικών κυμάτων Rossby δεν επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να ανέβει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προκειμένου με τη σειρά του να κατεβάσει τον πολικό αέρα νοτιότερα. Η όλη αυτή ροή εμποδίζει και το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κινηθεί δυτικότερα και νοτιότερα.
Επομένως μέχρι και το τέλος του μήνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αξιόλογο και κυρίως με διάρκεια κρύο. Κάποιες “φωτοβολίδες” κρύου ίσως τις δούμε χωρίς όμως να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα οργανωμένο χειμωνιάτικο σκηνικό.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΗΔΕΣ???
Η εξέλιξη που περιγράψαμε παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο χωρίς όμως να έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να προβούμε σε βαθύτερες αναλύσεις.
Προφανώς αυτή η έντονη δυτική ροή ή αλλιώς ζωνική κυκλοφορία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος ή θα εξασθενίσει αρκετά δίνοντας την ευκαιρία στα ατμοσφαιρικά βουνά να κινηθούν πιο βόρεια για να κατεβάσουν το ψύχος. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο που ακόμη φαντάζει πολύ μακρινό για να βγει σαν μια εκτίμηση, η εμπειρία όμως οδηγεί προς τα εκεί.
Ακολουθεί χάρτης όπου με τους χρωματισμούς αποτυπώνονται οι βροχοπτώσεις που αναμένονται από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης περίπου. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα προβλέπονται.
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!».
Η ανάρτηση στο Facebook
Ο καιρός αύριο Κυριακή
Τοπικές νεφώσεις αναμένονται την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με το Meteo. Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο. Σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 4 μποφόρ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά στο Αιγαίο, στην Κρήτη, στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχοπτώσεων, κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -2 έως 13, στη Θεσσαλία από 0 έως 14, στην Ήπειρο από 0 έως 16, στην Στερεά από 0 έως 15, στην Πελοπόννησο από 4 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 13, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 15, στις Κυκλάδες από 6 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 10 έως 17 και στην Κρήτη από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.