Καιρίδης: Η ρύθμιση για το μεταναστευτικό είναι εφάπαξ
Για την τροπολογία με τους μη νόμιμους μετανάστες εργάτες γης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μίλησε στο OPEN ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης υποστηρίζοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι «πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη» αλλά και πως τον «στεναχώρησε» η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά.
Αρχικά, σε ερώτηση για το εάν περίμενε τις εσωκομματικές αντιδράσεις απαντά: «Το μεταναστευτικό παντού στον κόσμο προκαλεί αντιδράσεις και πολύ έντονα αισθήματα. Και παραπάνω στην Ελλάδα, καθώς είμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Το βλέπετε και στα νησιά που έχει γίνει σπουδαία δουλειά αλλά προφανώς υπάρχει μεταναστευτική πίεση. Η ελληνική κοινωνία συνολικά δικαιούται να είναι καχύποπτη διότι ακόμη τελούμε υπό το βάρος του μεγάλου τραύματος της περιόδου 15-19 και το χάος που παραλάβαμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την τροπολογία. Είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη».
Συνέχισε λέγοντας πως «προφανώς μπορεί να μπορεί να μπει και σε νόμο. Επιλέχτηκε αυτό υπό το βάρος μιας μεγάλης πίεσης. 27 βουλευτές ήρθαν στο γραφείο μου, από την επαρχεία κυρίως, για να φέρουν το πρόβλημα των εργατών γης και της έλλειψης τους, από όλα τα κόμματα».
«Δεν αλλάζουμε τίποτα στον μεταναστευτικό κώδικα»
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «απευθυνόμαστε σε όποιον μη νόμιμα μένει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, πριν τις 30 Νοεμβρίου. Βεβαιώνεται αυτό με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας, είτε με σφραγίδα διαβατηρίου, είτε με εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, είτε με ένα τραπεζικό έμβασμα που έκανε πίσω στην πατρίδα του, με την Western Union, όπως κάνουν οι περισσότεροι. Ή με έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ ή με μια σύλληψη. Υπάρχει τρόπος. Η ρύθμιση παραμένει εφάπαξ. Δεν αλλάζουμε τίποτα στον μεταναστευτικό κώδικα».
«Το κάνουμε αυτό για να τους φέρουμε στο φως. Να φύγουμε από το αδήλωτο και το μαύρο, να φέρουν συμβόλαιο εργασίας, ένσημα στην ΕΡΓΑΝΗ. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουμε από το αταυτοποίητο και το αδήλωτο και να μπει τάξη», συνεχίζει.
Ακόμη λέει πως: «Θα κάνουμε αυτό που λέει ο Αντώνης Σαμαράς και έχει απόλυτο δίκαιο. Τις διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για εργασιακή κινητικότητα και έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις με αυτά. Είναι η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία. Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Ινδία και θα την υπογράψει. Έχουμε σχεδόν καταλήξει. Μιλάμε από κάθε χώρα 5 με 10.000».
«Με στεναχώρησε η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά»
Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πως υπάρχει εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ απαντά «όχι, δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει τέτοιο θέμα. Με στεναχώρησε η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά, διότι έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση, όπως όλοι μας, στη ΝΔ», ενώ σημείωσε πως «με τον κ. Σαμαρά θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη επικοινωνία».
«Νομίζω πως τα περισσότερα κόμματα θα ψηφίσουν την τροπολογία και αυτό απαντά σε όλα τα παραπάνω», επισήμανε.
Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να ξαναέρθει μια τέτοια ρύθμιση, ξεκαθαρίζει: «Όχι. Δίνουμε μια ευκαιρία, ανοίγει και κλείνει. Παραμένει ο πάγιος μηχανισμός, προχωράμε στις διμερείς συμφωνίες και εκσυγχρονίζουμε τον μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης, που είναι ο καημός μου. Οι νόμοι εύκολα ψηφίζονται αλλά δύσκολα εφαρμόζονται. Όλο το σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί».