Καιρίδης για Βάστρια: Όποιος επιδιώκει να μην υπάρχει λύση κάνει κακό στον τόπο του
Το ΣτΕ δεν ακυρώνει το έργο της κατασκευής της νέας δομής στη θέση “Βάστρια“, τόνισε στην ΕΡΤ Β. Αιγαίο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε ότι το ΣτΕ προσκαλεί την πολιτεία να προσκομίσει περιβαλλοντικούς όρους για κάποια παράπλευρα έργα, που ήδη η πολιτεία έχει κάνει και έχουν πάρει την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Δεν πρέπει κάποιοι, σημείωσε ο κ. Καιρίδης, να χειροκροτούν και να επευφημούν τέτοιου τύπου μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κέρδη. Πρέπει να αποφασίσουμε ή θα έχουμε μια σύγχρονη δομή η οποία δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, όπως είναι η «Βάστρια», η θέση της οποία υποδείχθηκε από την ίδια την τοπική κοινωνία μετά από ενδελεχή διαβούλευση. Ή θα έχουμε λοιπόν νέες δομές με γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως έγινε στη Κω και τη Σάμο ή θα έχουμε ανθρώπους στο δρόμο με όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αυτή η κατάσταση δημιουργεί.
Επεσήμανε δε, ότι όποιος επιδιώκει να μην υπάρχει λύση κάνει κακό στον τόπο του. Παίζει το παιχνίδι δυνάμεων στη γείτονα χώρα που ενδεχομένως θέλουν η Ελλάδα να ζήσει σκηνές του 15 και σε μικρότερο βαθμό του 19, δυνάμεων που επιθυμούν ενδεχομένως την κοινωνική αναστάτωση και την «μπαχαλοποίηση».
Δικιά μας δουλειά είναι η Ελλάδα να έχει ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο με αυξημένα ευρωπαϊκά κονδύλια και να προχωρήσει με σύστημα και συνεργασία με την τοπική κοινωνία, κατέληξε ο κ. Καιρίδης.
https://www.youtube.com/watch?v=6izk8JBzPpA&t=5s
Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμό 1335/2023 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου κατασκευής Κέντρoυ Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Πλάτη- Βάστρια της Λέσβου για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα, ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή.
Στο Κ.Υ.Τ. της περιοχής Πλάτη- Βάστρια Λέσβου είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.
Πηγή: ΕΡΤ