Και το όνομα αυτού Manus AI - Τι μπορεί να κάνει ο νέος ΑΙ agent από την Κίνα
Ο πρώτος πλήρως αυτόνομος ΑΙ agent είναι γεγονός. Πήραμε μια μικρή γεύση των δυνατοτήτων του.

Κινέζοι ερευνητές από την εταιρεία Butterfly Effect παρουσίασαν τον Manus, τον πρώτο πλήρως αυτόνομο AI agent που, με τις δυνατότητές του, φιλοδοξεί να εξαφανίσει το DeepSeek, το ChatGPT, το Claude και το Gemini. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Manus είναι ένας γενικός ΑΙ agent που μπορεί να εκτελέσει σύνθετες εργασίες, να αναλύσει δεδομένα, να συντάξει αναφορές και να παραγγείλει προϊόντα.
Το «χέρι» του ΑΙ θεού
Με όνομα από τη λατινική λέξη για το χέρι, ο Manus AI agent είναι κάτι παραπάνω από ένα chatbot. Είναι μια πλήρως αυτόνομη πλατφόρμα που μπορεί να παίρνει αποφάσεις ανεξάρτητα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Manus μπορεί να σκεφτεί, να προγραμματίσει και να εκτελέσει εντολές χωρίς βοήθεια. Προς το παρόν, βρίσκεται σε beta mode και απαιτεί πρόσκληση για να δοκιμαστεί.
Όπως είχαμε δει και σε προηγούμενο άρθρο για την Agentic AI, ένας AI agent μπορεί να σκέφτεται και να εκτελεί σύνθετες εργασίες εκ μέρους του χρήστη. Ένα παράδειγμα είναι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Οι AI agents μπορούν να αναλύσουν σύνθετες πληροφορίες και να πάρουν αποφάσεις αγοράς ή πώλησης με βάση αλγόριθμους. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μπορούν να παρακολουθούν τη διακίνηση ενός εμπορεύματος μετά την αγορά του.
Το επόμενο στάδιο της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) δίνει, θεωρητικά, τη δυνατότητα στο λογισμικό ΑΙ να κατανοεί και να μαθαίνει ό,τι μπορεί και ο άνθρωπος. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουμε δει χειροπιαστά παραδείγματα, και ο Manus είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση. Στην ιστοσελίδα του Manus, μπορεί κάποιος να δει, για παράδειγμα, ένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα στην Ιαπωνία για Αμερικανούς τουρίστες, μία ανάλυση των μετοχών της Tesla, ένα διαδραστικό μάθημα για μαθητές γυμνασίου, μία ανάλυση δεδομένων ενός Amazon store κ.ά.
Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ΑΙ εργαλεία
Η βασική διαφορά του Manus AI από τα υπόλοιπα συστήματα είναι ότι μπορεί να συνδυάζει διαφορετικά μοντέλα AI. Αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία του καθενός, μπορεί να εκτελέσει διαφορετικές εργασίες. Προς το παρόν, χρησιμοποιεί το Claude 3.5 Sonnet (Antropic) και το Qwen (Alibaba Cloud). Η Butterfly Effect σκοπεύει να αναβαθμίσει τον Manus στην τελευταία έκδοση του Claude, 3.7.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Manus κρατάει στη μνήμη του τον τρόπο που εκτέλεσε μια προηγούμενη εργασία, όπως την ανάλυση κάποιων δεδομένων από αρχείο PDF. Την επόμενη φορά που θα κληθεί, θα το κάνει με τον ίδιο τρόπο. Και ενώ τα απλά μοντέλα ΑΙ «αναμασούν» την ίδια πληροφορία, ο Manus είναι ένα βήμα πιο κοντά στη βαθιά ανάλυση δεδομένων, τη σύνταξη αναφορών και τον αυτοματισμό των εργασιών.
Προς το παρόν, ο Manus λαμβάνει θετικά σχόλια για τις δυνατότητές του. Κάποιοι επισημαίνουν ότι «κολλάει» και οι πρώτες απαντήσεις είναι εσφαλμένες, αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι με την αρχιτεκτονική του έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το οικοσύστημα των ΑΙ εργαλείων.