Και την τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιούν οι ιρανικές αρχές για την αυστηροποίηση του κώδικα της χιτζάμπ
Σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο καταπίεσης και πλήρους υποταγής εξελίσσεται το θέμα της χιτζάμπ . Το ιρανικό κοινοβούλιο θέτει στο τραπέζι και επίσημα πια το ζήτημα της αυστηροποίησης της ποινής σε όσες μουσουλμάνες αρνούνται να φορέσουν το θρησκευτικό πέπλο.
Η προτεινόμενη νομοθεσία που απασχολεί ιδιαίτερα τις ιρανικές αρχές πρόκειται να συμπεριλάβει μεταξύ άλλων και ποινές φυλάκισης, ενώ έχει προταθεί και η χρήση του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα διευκολύνει το έργο των αρχών με τον διαρκή και συστηματικό έλεγχο για τυχόν παραβιάσεις στον κώδικα ενδυματολογικής δεοντολογίας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο νέος νόμος αλλά και όσοι περιορισμοί υπάγονται ήδη σε αυτόν, συνιστά την απόλυτη διάκριση μεταξύ των φύλων αλλά και τον άμεσο περιορισμό και την πλήρη αποδυνάμωση της ελευθερίας των γυναικών, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας.
Το σχέδιο νόμου τέθηκε υπό εξέταση από τις ιρανικές αρχές μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την επέτειο ενός έτους από τις μαζικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε αφού τη σταμάτησε η αστυνομία ηθών του Ιράν στην Τεχεράνη.
Αν και ο ΟΗΕ απηύθυνε κάλεσμα προς τις ιρανικές αρχές, προκειμένου να πλαισιώσουν το νομοθετικό τους σχέδιο βάσει τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν τούτοις η μη χρήση της χιτζάμπ εξακολουθεί να αποτελεί το σοβαρότερο αδίκημα ο οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από πέντε έως δέκα έτη, καθώς και με υψηλότερο πρόστιμο έως 360 εκατομμύρια ιρανικές ριάλ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 8.508 δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή διασημότητες που είναι διαλλακτικοί και δεν επιβάλλουν τη χρήση της χιτζάμπ θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρότερα πρόστιμα όπως η απαγόρευση τους από τη χώρα και ο περιορισμός τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ: CNN