Johannes Vermeer: Το Google Doodle τιμά τα 389 χρόνια από τη γέννηση του Ολλανδού ζωγράφου
Το Google Doodle για την Παρασκευή (12/11) τιμά τον Ολλανδό ζωγράφο, Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer), και δη τα 389 χρόνια από τη γέννησή του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, ο Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) γεννήθηκε στο Ντελφτ της Ολλανδίας, στο απόγειο της ολλανδικής «Χρυσής Εποχής», το 1632. Αν και λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του καλλιτέχνη, οι ιστορικοί εκτιμούν από τους πρώιμους μυθολογικούς πίνακές του ότι αρχικά φιλοδοξούσε να γίνει ιστορικός ζωγράφος.
https://www.youtube.com/watch?v=pM_IzEAv5d4&feature=emb_logo
Μέχρι τη δεκαετία του 1650, ο Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) άρχισε να ζωγραφίζει διακριτικά φωτισμένους εσωτερικούς χώρους με περίπλοκη συμβολολογία, ένα στυλ που διακρίνεται από τα παραδοσιακά ολλανδικά μοτίβα, τα οποία έγιναν το χαρακτηριστικό του.
Εν συνεχεία, ο Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) αιχμαλώτισε το κοινότοπο με λαμπερές και εξαίσιες λεπτομέρειες, δημιουργώντας αριστουργήματα όπως το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» (1665) που εκτίθεται -επί του παρόντος- στο Μουσείο Μαουριτσχάους, στη Χάγη.
Οι καλλιτεχνικές τεχνικές που χρησιμοποίησε ο Βερμέερ είναι ακόμα προς συζήτηση. Ορισμένοι ιστορικοί τέχνης προτείνουν ότι εντόπισε εικόνες που προβάλλονται από μια κάμερα obscura (προκάτοχο της φωτογραφικής μηχανής), αλλά χωρίς φυσικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς.
Πάντως, το Google Doodle αναφέρεται στους πίνακες «Η τέχνη της ζωγραφικής» (1666-1668) και «Γυναίκα που γράφει γράμμα και η υπηρέτριά της» (1670-1671). Επίσης, το 1979, μια ακτινογραφία αποκάλυψε έναν κρυμμένο Έρωτα στο έργο «Κοπέλα που διαβάζει μια επιστολή μπροστά σ' ανοιχτό παράθυρο» (1657-1659) του Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer), που αναφέρεται, επίσης, στο Google Doodle. Οι ερευνητές συνέχισαν να αναλύουν τον καμβά και, το 2017, προσδιόρισαν ότι ο Έρως καλυπτόταν από άλλο ζωγράφο.
Ακόμα, το 2021, μια γερμανική πρωτοβουλία αποκατέστησε πλήρως τον τελευταίο πίνακα. Αυτές οι προσπάθειες είναι μερικές μόνο από τις πολλές προσπάθειες απομυθοποίησης του Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) και μερικών από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης στον κόσμο που άφησε πίσω του.
Επισημαίνεται ότι ο Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 1675 στο Ντελφτ της Ολλανδίας.