James Webb: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο – Πως ήταν το σύμπαν πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια
Παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια ιστορική στιγμή, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb.
Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Τουλάχιστον ένα από τα αχνά, παλαιότερα χαρακτηριστικά φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας – μια σύνθεση εικόνων διαφορετικών μηκών κύματος φωτός – χρονολογείται πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Νέλσον.
Αυτό το κάνει μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που έθεσε σε κίνηση τη διαστολή του γνωστού σύμπαντος πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.
https://twitter.com/NASAWebb/status/1546621080298835970?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1546621080298835970%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F8802353%2Fafti-einai-i-proti-fotografia-apo-to-panischyro-diastimiko-tileskopio-james-webb
Αργότερα θα δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλες φωτογραφίες από το James Webb.
Η πρώτη φωτογραφία του James Webb είναι η «βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ» ανέφερε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. Όπως σημείωσε, αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι ένα μέρος του Σύμπαντος, σαν ένας κόκκος άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού!
Για να βγει αυτή τη πρώτη συγκλονιστική φωτογραφία, το James Webb χρειάστηκε λιγότερο από μια μέρα, ενώ το Hubble μπορεί να χρειαστεί και εβδομάδες!
«Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας», είπε ο Μπάιντεν πριν από την αποκάλυψη της φωτογραφίας. «Και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο: φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας. Είναι εκπληκτικό για μένα».
https://www.youtube.com/watch?v=QQjFRmykocA&feature=emb_logo
Όσον αφορά στις άλλες φωτογραφίες που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η NASA, αναμένεται live τελετή στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard στο Greenbelt.
Οι εικόνες αποτελούν μια περιήγηση στο σύμπαν ζωγραφισμένη με χρώματα που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν έχει δει - τις αόρατες ακτίνες της υπέρυθρης ή θερμικής ακτινοβολίας. Μια μικρή ομάδα αστρονόμων και ειδικών σε θέματα επιστημονικής προσέγγισης επέλεξε τις εικόνες για να επιδείξει τις δυνατότητες του νέου τηλεσκοπίου και να ξετρελάνει το κοινό.
Η ομάδα θα δώσει στο «φως» και ένα λεπτομερή χάρτη του εξωπλανήτη γνωστού ως WASP-96b, ο οποίος έχει τη μάζα του Δία και περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι σε απόσταση 1.150 ετών φωτός κάθε 3,4 ημέρες.
Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα πέντε στόχων που επιλέχθηκαν από την NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και το Space Telescope Science Institute.
Οι πέντε στόχοι είναι οι εξής:
* Το Κουιντέτο του Στέφαν είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό του Πήγασου. Οι τέσσερις εξ αυτών αποτελούν την πρώτη γνωστή συνεκτική ομάδα γαλαξιών. Πρόκειται για σχηματισμό τον οποίο έχουν μελετήσει εκτενέστατα οι αστρονόμοι.Ο λαμπρότερος γαλαξίας του είναι ο σπειροειδής NGC 7320 στον οποίο έχουν εντοπιστεί μεγάλες περιοχές Η II, όπου γεννιόνται νέα άστρα.
* Το νεφέλωμα Carina βρίσκεται περίπου 7,500 έτη φωτός μακριά στον ομώνυμο αστερισμό. Είναι γιγάντιο αφού εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 100 έτη φωτός και έχει αυξημένη λαμπρότητα. Αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων πολλά από τα οποία είναι τεράστια και συμβάλουν στη μεγάλη του λάμψη.
* Το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα, δηλαδή το εντυπωσιακό υπόλειμμα ενός άστρου μάζας κοντά στη μάζα του Ηλίου μας, το οποίο έχασε τα εξωτερικά του στρώματα.
* Ο WASP-62b είναι ένας πλανήτης αερίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 ετών φωτός από τη Γη και ανήκει στην κατηγορία του «καυτού Δία» επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 4 μέρες. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι ότι η ατμόσφαιρα του δεν φαίνεται να διαθέτει νέφη.
* SMACS 0723: Είναι η κωδική ονομασία που έχουν δώσει οι επιστήμονες σε τεράστια σμήνη γαλαξιών οι οποίοι λειτουγούν ως μεγθυντικός φακός αποκαλύπτοντας στοιχεία για απομακρυσμένους και αμυδρούς γαλαξίες που βρίσκονται πίσω τους.