Jacinda Ardern: «Τώρα θα παντρευτώ επιτέλους» - Η πολιτικός πρότυπο της Νέας Ζηλανδίας [vid+pics]

H Jacinda Ardern είναι η πρώτη πρωθυπουργός ανά την υφήλιο που παραιτείται από το αξίωμά της επειδή κουράστηκε. Η ηγέτις της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ένα ανθρώπινο πρόσωπο ανακοινώνοντας δημοσίως ότι δεν διαθέτει, πλέον, την ενέργεια να ζει και να εργάζεται για άλλα σε αυτούς τους εξαντλητικούς ρυθμούς.
Τζασίντα Αρντέρν: Ξαφνική παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας
«Για μένα, είναι καιρός» δήλωσε η Jacinda Ardern στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης των Εργατικών, του κόμματός της, και πρόσθεσε: «Απλούστατα, δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια».
Στη συνέχεια, η Jacinda Ardern αναφέρθηκε στην κόρη της και τον σύντροφό της: «Neve, η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν ξεκινήσεις το σχολείο φέτος. Clarke, ας παντρευτούμε επιτέλους!».
Η Jacinda Ardern θα στρέψει, πλέον, την αμέριστη προσοχή της στα δύο πιο αγαπημένα της άτομα, στον τηλεοπτικό παρουσιαστή Clarke Gayford και την 5χρονη κόρη τους, Neve.
Όπως είπε Νεοζηλανδή πολιτικός, «αυτοί θυσίασαν τα περισσότερα», για να μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα ως πρωθυπουργός.
https://www.youtube.com/watch?v=JSkxDMd8MN0
Πρότυπο πολιτικού
H Jacinda Ardern είναι δημοφιλές τοτέμ των φιλελεύθερων, των φεμινιστών, των σύγχρονων αριστερών. Ηταν εκείνη που έβαλε τη Νέα Ζηλανδία ξανά στον χάρτη όταν έγινε η νεαρότερη γυναίκα πρωθυπουργός εδώ και έναν αιώνα, σώζοντας την τελευταία στιγμή τους Εργατικούς από βέβαιο εκλογικό καταποντισμό, σπάνιο για τα πολιτικά δεδομένα.
«Ήταν από εκείνες τις σπάνιες στιγμές όπου όλα άλλαξαν χάρη σε μια δυναμική προσωπικότητα» είπε ο Νεοζηλανδός πολιτικός συγγραφέας Τόμπι Μανχάιρ, μιλώντας στον Guardian. «Οταν ο αντίπαλός της, ο τότε πρωθυπουργός Μπιλ Ινγλις, μίλησε για την “αστρόσκονή” της, αυτό είχε εκληφθει ως προσβολή, όμως είχε δίκιο». Η ίδια «αστρόσκονη» ήταν που δημιούργησε, εξάλλου, την «Jacindamania».
Στη «βάρδια» της, το Κοινοβούλιο είχε τις περισσότερες γυναίκες βουλευτές και τους περισσότερους αυτόχθονες Μαορί.
Κατάφερε να διεξέλθει τους σκοπέλους της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής αναταραχής, που αυτή επέφερε με σχετική ισορροπία, με μια… φιλελεύθερη εκδοχή της κινεζικής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, δίχως ωστόσο να αποφύγει την εσωτερική γκρίνια, αλλά και την ανάδυση αντιεμβολιαστικού κινήματος, που έτσι κι αλλιώς εμφανίστηκε στις δυτικές χώρες.
Είχε εμφανιστεί σε συνέλευση του ΟΗΕ με το μωρό της και κατέστη η δεύτερη γυναίκα, μετά την Πακιστανή Μπεναζίρ Μπούτο, που γέννησε όσο ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός.
Είχε φορέσει χιτζάμπ για να συναντηθεί με μουσουλμάνους έπειτα από την τραγωδία που έζησε η κοινότητά τους στη Νέα Ζηλανδία και κόστισε τη ζωή 51 ανθρώπων το 2019. Η ίδια περιόρισε δραστικά και άμεσα την οπλοκατοχή.
Η επόμενη μέρα
Με την παραίτησή της σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές, η Αρντερν, λένε οι New York Times, ακολουθεί πιστά τα βήματα ενός πρόσφατου προκατόχου της, του Τζον Κέι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016, επιτρέποντας στον αναπληρωτή του, Μπιλ Ινγκλις, να πάρει τη θέση του ως αρχηγού του Εθνικού Κόμματος και πρωθυπουργού.
Ωστόσο, λέει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, δεν υπάρχει προφανής διάδοχος της Αρντερν. Ο Γκραντ Ρόμπερτσον, ο αναπληρωτής αρχηγός των Εργατικών, δεν θα επιδιώξει την ηγεσία, όπως είπε η Αρντερν. Κάθε υποψήφιος που επιδιώκει να ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος πρέπει να έχει την υποστήριξη τουλάχιστον των δύο τρίτων των νομοθετών, μια απαίτηση που δημιουργεί την προοπτική κενού εξουσίας, παρατεταμένων εσωτερικών συγκρούσεων και ενός νεοφερμένου, τουλάχιστον στα μάτια των ψηφοφόρων, που ηγείται του κόμματος και της χώρας.