Ηχορύπανση στοπ στις 11 το βράδυ - Η Αθηναϊκή Ριβιέρα τόλμησε
«Κόφτη» στη μουσική μετά τις 11 το βράδυ αλλά και στα θορυβώδη βεγγαλικά βάζουν οι δήμοι της αθηναϊκής Ριβιέρας σε μια επιχείρηση ησυχίας στις περιοχές που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έντονη ηχορύπανση.
Πρόκειται για μία απόφαση που θα «προστατεύσει» τους μόνιμους κατοίκους από τη φασαρία των νυχτερινών κέντρων, ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις από επιχειρηματίες κυρίως καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά κλαμπ που βασίζονται στους δυνατούς ήχους και στα ξέφρενα ξενύχτια διασκέδασης.
Στο επιχείρημα πάντως των επιχειρηματιών οι επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτάσσουν την ανάγκη να συναντούν οι επισκέπτες «ήρεμες εικόνες στο περιβάλλον, οργάνωση και ποιότητα στην ψυχαγωγία».
Δήμαρχος Αλίμου: «Δεν θα γίνουμε παραθαλάσσιο Γκάζι ή Φαληράκι»
Ο δήμαρχος Αλίμου ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα επιτρέψει ο Άλιμος «να μετατραπεί σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο “Γκάζι” ή "Φαληράκι”».
Μιλώντας στο Open, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βγάλουν με τόσο άγαρμπο και άγριο τρόπο σε βάρος της κοινωνίας τα σπασμένα δύο χρόνων».
Παράλληλα, τόνισε πως τα όσα περιγράφουν στον ίδιο κάτοικοι της περιοχής, αλλά όσα ακούει και ο ίδιος πολλά βράδια, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι απαράδεκτα.
Μέσα από μια μακροσκελή ανακοίνωσή του μάλιστα, ο κ. Κονδύλης αναφέρει πως η ηχορύπανση από το παραλιακό μέτωπο αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη Δημοτική Αρχή ούτε από την κοινωνία.
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Από την 1η Ιουλίου σε εφαρμογή το μέτρο για το κλείσιμο της μουσικής
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πολυδύναμος δήμος Βάρης, Βουλιαγμένης και Βούλας. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, ώστε να προστατευτεί η πόλη από τις επιχειρήσεις εκείνες, που αρνούνται να σεβαστούν τους κατοίκους, την ποιότητα ζωής και την οικιστική φυσιογνωμία που χαρακτηρίζει τον δήμο.
Ακόμη, ο νέος κανονισμός περιορίζει την όχληση των κατοίκων από την κατάχρηση των βεγγαλικών, καθώς απαγορεύει την καύση μετά τις 23:00, ενώ επιτρέπει αποκλειστικά τη χρήση αθόρυβων ή χαμηλού θορύβου βεγγαλικών τις υπόλοιπες ώρες.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη συζήτηση του θέματος (που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία), «ο Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει μικρή μερίδα καταστημάτων εστίασης οι οποίες συστηματικά επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά, παίζοντας μουσική σε ένταση υψηλότερη του επιτρεπτού και αναστατώνοντας την πόλη όλες τις ώρες της νύχτας».
«Στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προστατέψει την πόλη, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην κείμενη νομοθεσία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που ενοχλούν την πόλη να εκμεταλλεύονται τα κενά αυτά και να μένουν ατιμώρητοι» σημειώνει η Δημοτική Αρχή.
Τα πρόστιμα και ποινές για τις παραβάσεις των καταστημάτων
Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ από τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ στις τρεις παραβάσεις η επιχείρηση θα σφραγίζεται προσωρινά.
Ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο ακόμη και για νέα μέτρα «αυστηρότερα ή ηπιότερα, ανάλογα με την συμπεριφορά που θα έχουν επιδείξει τα καταστήματα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Αλίμου θέτει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επιχειρηματίες του κλάδου ακόμη και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης «των καταστημάτων από την παραλιακή ζώνη με Κανονιστική Απόφαση», ρίχνοντας τώρα το μπαλάκι της τήρησης των μέτρων, στην μεριά των επιχειρηματιών.
Τι ισχύει για τα μηχανήματα που παράγουν θόρυβο
Αντιμέτωποι με πρόστιμα από τη Δημοτική Αρχή θα είναι και όσοι κάνουν χρήση θορυβωδών μηχανημάτων καθαριότητας και κηποτεχνικών εργασιών, όπως τα χορτοκοπτικά μηχανήματα, οι φυσητήρες και τα αλυσοπρίονα.
«Συγκεκριμένα τα μηχανήματα που παράγουν θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ απαγορεύεται πλέον, να χρησιμοποιούνται τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες ενώ, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο η χρήση τους επιτρέπεται μόνο από τις 11:00 έως τις 14:00.
Η παράβαση του συγκεκριμένου άρθρου τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ», ανακοίνωσε ο Δήμος των «3Β», ο οποίος ενήργησε, προκειμένου να μπορέσει να θωρακίσει την πόλη και να προστατέψει τους κατοίκους απ’ όσους αρνούνται να σεβαστούν τους κανόνες καλής γειτνίασης και την οικιστική φυσιογνωμία που χαρακτηρίζει το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπως καταλήγει τη Δημοτική Αρχή.