Ιταλία: Στις συμπληγάδες του καύσωνα και της ξηρασίας η αγροτική παραγωγή – Αναμένεται μείωση κατά 15%
Εκτεταμένη ξηρασία απειλεί με καταστροφή τα σπαρτά της Βορείου Ιταλίας, σε ένα διάστημα που η καθίζηση των εισαγωγών από Ρωσία και Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Στην Ιταλία, η αρμόδια ομοσπονδία Utilitalia προειδοποίησε για μεγάλη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή του βορρά, που μπορεί να καταστρέψει έως και τη μισή από την παραγωγή της περιοχής, λόγω της ξηρασίας και της δραστικής πτώσης της στάθμης των υδάτων στις λίμνες και τα ποτάμια.
Ο κυριότερος ποταμός της χώρας, ο Πάδος, έχει ξεραθεί τελείως σε κάποια τμήματα της διαδρομής στη βόρειο Ιταλία, καθώς η περιοχή πλήττεται από την χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια.
Το αγροτικό λόμπι της CIA έχει κάνει έκκληση στις αρχές για άμεσα μέτρα και έκτακτα αρδευτικά έργα για την διάσωση της αγροτικής παραγωγής, κυρίως σε ντομάτες και πεπόνια.
«Η συνολική ζημιά εκτιμάται ήδη πως θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» σχολίασε η CIA, προσθέτοντας πως η λειψυδρία είναι πιθανόν να πλήξει και την παραγωγή προϊόντων όπως το καλαμπόκι και η σόγια. Και όλα αυτά σε ένα διάστημα που οι εισαγωγές από την Ουκρανία και την Ρωσία έχουν διακοπεί λόγω του πολέμου.
Οι κυβερνήτες των επαρχιών της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε, όπου η αγροτική παραγωγή εξαρτάται άμεσα από τα νερά του Πάδου, δήλωσαν πως θα ζητήσουν από την κεντρική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να κηρύξουν τις περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της ξηρασίας.
Ο καύσωνας με το θερμόμετρο να «πιάνει» τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι αυξημένες ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει και τα πρώτα μπλακ άουτ, σε περιοχές του Τορίνο, την πρωτεύουσα του Πιεμόντε.
Μειωμένη κατά 15% αναμένεται η φετινή παραγωγή σιταριού λόγω της ξηρασίας
Η παραγωγή σιταριού στην Ιταλία αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 15% φέτος, εξαιτίας της ξηρασίας που έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο γεωργικός όμιλος Coldiretti, μεγαλώνοντας την εξάρτηση της γειτονικής χώρας από τις εισαγωγές σιταριού.
Η αναμενόμενη μείωση της σοδιάς σιταριού στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, κλιμακώνει την άσκηση πίεσης στην ήδη πιεσμένη παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς των σιτηρών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών, καθώς οι δύο χώρες έχουν πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή σιταριού.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να υπάρξει στην επισιτιστική ασφάλεια της Ελλάδας ούτε στην εφοδιαστική της αλυσίδα, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο χώρες που αποτελούν τους σημαντικότερους εξαγωγείς δημητριακών παγκοσμίως, όπως διαβεβαιώνουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την αγορά.
Η Ελλάδα το 2021 εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαλακό σίτο, αραβόσιτο και κριθάρι που αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών. «Η χώρα μας έχει την τύχη να γειτονεύει με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία από όπου υπάρχει ομαλή εισαγωγή με πλοία και φορτηγά αυτοκίνητα. Εισαγωγές σιτηρών έχουμε επίσης και από τη Σερβία και σποραδικά από τη Ρωσία και το Καζακστάν» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών και Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ), Σπύρος Γρηγοράτος.