Πώς η Τζόρτζια Μελόνι εξελίχθηκε στο πρόσωπο - κλειδί των ευρωεκλογών
Η Τζόρτζια Μελόνι έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστικός παράγοντας για την ΕΕ - Όμως θα στραφεί προς την κεντροδεξιά ή την ακροδεξιά;
Όταν έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2022, η Τζόρτζια Μελόνι έμοιαζε να είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης. Και αυτό καθώς μέχρι τότε, η ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας – ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες – δε φαινόταν να συμπαθεί καθόλου την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναλύει η Guardian, για χρόνια οι επιθέσεις της Μελόνι στην ΕΕ ήταν στην καρδιά της προεκλογικής της εκστρατείας: το ευρώ είναι σκλαβιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ένας καρχαρίας δανείων. «Ρίξτε την ΕΕ» φώναζε τότε έξαλλη η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Μόλις μετακόμισε στο Παλάτσο Γκρίτζι, τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη πανηγύρισαν τη νίκη της, ελπίζοντας ότι η νέα ηγέτιδα της Ρώμης θα προωθούσε την εθνικιστική τους ατζέντα και θα συμμαχούσε με ηγέτες όπως ο Ορμπάν της Ουγγαρίας που πολεμά τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Όμως, η Μελόνι εξέπληξε πολλούς κάνοντας μία θεαματική κωλοτούμπα. Ακόμα και αν είναι επιφανειακή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έγινε μία σοβαρή Ευρωπαία, εν μέρει, βέβαια, επειδή η Ιταλία χρειάζεται τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και εν μέρει επειδή η Μελόνι έχει μακροπρόθεσμους στόχους.
Μετά τις εκλογές του επόμενου Σαββατοκύριακου και την άνοδο εθνικιστικών, συντηρητικών και ακροδεξιών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, η επιρροή της ίσως αυξηθεί σημαντικά.
Με την κεντροδεξιά, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τη φλερτάρει για τη στήριξή της, καθώς και τα κόμματα της εξαιρετικά διχασμένης ακροδεξιάς, η Τζόρτζια Μελόνι έχει γίνει το πρόσωπο - κλειδί των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της πρωθυπουργού της Ιταλίας παραμένουν ασαφείς
Ακόμα και οι αντίπαλοί της παραδέχονται ότι «το έχει παίξει πολύ έξυπνα». Το πρώτο της ταξίδι ως πρωθυπουργός ήταν στις Βρυξέλλες. Έκτοτε έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Έχει ταξιδέψει τρεις φορές με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Αφρική και έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Από την άλλη, έχει μιλήσει ανοιχτά για «αλλαγή στην εικόνα της Ευρώπης» και για το «χτίσιμο μίας διαφορετικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο».
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι στηρίξει σταθερά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και έχει ασκήσει δριμεία κριτική στη Μόσχα. Αυτό από μόνο του την έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους άλλους ακροδεξιούς, που εμφανίζονται πιο φιλικοί με τη Μόσχα. Ενώ, ταυτόχρονα, έχει εξελιχθεί σε αξιόπιστη συνομιλήτρια του Ορμπάν.
Η αλλαγή στάσης της Μελόνι από την ημέρα που εξελέγη πρωθυπουργός ώθησε και την φον ντερ Λάιεν να την πλησιάσει τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να τη στηρίξει για να εξασφαλίσει μία δεύτερη πενταετή θητεία στην Κομισιόν.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα θα είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι, Renew group.
Όμως, η Ούρσουλα δε θα υποστηριχθεί από όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου. Η ακροδεξιά, με βάση της δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να είναι η δεύτερη ευρωομάδα, όμως η αλήθεια είναι ότι – παρά τις προσπάθειες να συνεννοηθούν για να σχηματίσουν μία συμπαγή ευρωομάδα – οι μεταξύ τους σχέσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια συνεννόησης.
Η ίδια η φον ντερ Λάιεν έχει αποκλείσει συμμαχίες με κόμματα όπως αυτό την Λεπέν ή του Βίλντερς στην Ολλανδία ή το AfD στη Γερμανία, έχιε όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Μελόνι, που δείχνει να έχει αλλάξει στάση.
Το ερώτημα όμως είναι: έχει όντως αλλάξει;