Ιταλία: Παραλίες με «κόφτη» στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών το καλοκαίρι [vids]
Η καλοκαιρινή σεζόν έχει επισήμως αρχίσει και οι ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί στην Ιταλία ετοιμάζονται να υποδεχθούν εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Οι Αρχές της χώρας σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το περιβάλλον, αλλά και να προσφέρουν μια ικανοποιητική εμπειρία στους επισκέπτες βάζουν… πλαφόν στον αριθμό ατόμων που θα βρίσκονται στις παραλίες.
Στη Σικελία και στη Σαρδηνία, δύο από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ιταλία, παρατηρείται φθορά στο τοπικό περιβάλλον, με τα σκουπίδια και την κλοπή άμμου να συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα προβλήματα.
Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, οι τοπικές Αρχές παίρνουν έξτρα μέτρα προστασίας, επιβάλλοντας αυστηρά ημερήσια όρια επισκεπτών, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN.
«Δεν αντέχουμε χιλιάδες λουόμενους στριμωγμένους»
«Το έδαφός μας αποτελείται κυρίως από ψηλούς βράχους, όπου ζουν μουφλόνια, άγρια πρόβατα και γεράκια, και μόλις δώδεκα παραλίες, οπότε όλοι συρρέουν εκεί και να συνωστίζονται αυτές» δηλώνει στο CNN ο Στέφανο Μόνι, δήμαρχος του Μπάουνεϊ στη Σαρδηνία της Ιταλίας.
«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε χιλιάδες καθημερινούς λουόμενους στον ήλιο, όλοι στριμωγμένοι σε ένα σημείο όπως στο παρελθόν, είναι μη βιώσιμο» συμπλήρωσε. Ο Μόνι και οι τοπικές Αρχές του Μπάουνεϊ έχουν προετοιμαστεί για να υποδεχθούν τουλάχιστον 300.000 τουρίστες αυτό το καλοκαίρι.
https://www.youtube.com/watch?v=VN8XUgSwwJs
Τέσσερις παραλίες επηρεάζονται. Η Κάλα ντέι Γκαμπιάνι και η Κάλα Μπιριάλα έχουν τώρα ένα ημερήσιο ανώτατο όριο 300 επισκεπτών, ενώ η Κάλα Γκολόριτζε έχει όριο 250 επισκεπτών την ημέρα και η Κάλα Μαριόλου, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, έχει ημερήσιο όριο 700 ατόμων.
Οι επισκέπτες της Κάλα Γκολορίτζε, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με σκάφος, θα χρεώνονται με εισιτήριο εισόδου έξι ευρώ.
Ο Μόνι λέει ότι η Κάλα Μαριουόλο έχει πολιορκηθεί από έως και 2.000 τουρίστες την ημέρα τα προηγούμενα χρόνια, μια κατάσταση που περιγράφει ως μια «σφαγή».
Δημιουργείται ειδική εφαρμογή
Οι παραθεριστές πρέπει να κλείσουν τη θέση τους σε όλες αυτές τις τοποθεσίες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Cuore di Sardegna (Καρδιά της Σαρδηνίας) τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επίσκεψή τους. Το εισιτήριο εισόδου για την Κάλα Γκολόριτζε μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά στην είσοδο του κολπίσκου.
Η χρέωση αυτή θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, του χώρου στάθμευσης και της συντήρησης των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Όλες αυτές οι παραλίες, ακόμη και αυτές με ελεύθερη είσοδο, είναι τακτοποιημένες και περιποιημένες» προσθέτει ο Μόνι. «Υπάρχει επιτήρηση, βοήθεια στους ηλιοθεραπευτές και υπηρεσίες καθαρισμού. Αν οι άνθρωποι θέλουν, είναι ευπρόσδεκτοι να αφήσουν μια μικρή συνεισφορά».
Στην παραλία Κάλα Μαριόλου, μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαρδηνίας, ισχύει πλέον τέλος ενός ευρώ ανά επιβάτη για κάθε σκάφος ή λέμβο που ελλιμενίζεται εδώ.
«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον παράδεισο και το εύθραυστο οικοσύστημά του», λέει ο Μόνι. Υποστηρίζει πως η περιοχή φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα είδη ζώων και πτηνών. «Πρέπει να τεθούν όρια αλλιώς τα πάντα καταρρέουν» προσθέτει.
https://www.youtube.com/watch?v=vqEjfSh_M8g
Απαγορεύονται οι πετσέτες στην παραλία
Στο Στιντίνο, ένα άλλο ψαροχώρι στη Σαρδηνία επίσης προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τον αριθμό των τουριστών αυτή την περίοδο. Εκεί λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για την προστασία του πιο εντυπωσιακού περιουσιακού του στοιχείου, της ροζ κοραλλιογενούς παραλίας Λα Πελόζα, η οποία προσφέρει θέα στο νησί Ίζολα Πιάνα, γνωστό για τον πέτρινο παρατηρητήριο του πύργου του.
«Έχουμε περιορίσει τους τουρίστες στη Λα Πελόζα σε 1.500 την ημέρα με εισιτήριο 3,50 ευρώ, οι κρατήσεις και οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε εξουσιοδοτημένο ιστότοπο» λέει η δήμαρχος του Στιντίνο, Ρίτα Λιμπάνια Βαλλεμπέλα, η οποία ανέφερε πως μια ηλιόλουστη ημέρα του Αυγούστου, οι επισκέπτες στις παραλίες του Δήμου μπορεί να φτάσουν έως και τις 40.000.
«Ήταν σοκαριστικό και αηδιαστικό. Καταστράφηκε ο φυσικός βιότοπος με αποτέλεσμα τη διάβρωση της άμμου. Δεν αντέχω να βλέπω τους τουρίστες να πετούν σκουπίδια στους αμμόλοφους, κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ στην πατρίδα τους» τόνισε.
Θέλοντας να αποφύγει παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον, η Βαλλεμπέλα αντιμετωπίζει τους «παραβάτες της φύσης» με περιπολίες στην παραλία και μια σειρά απαγορεύσεων.
Τα σκυλιά, το κάπνισμα και η κλοπή άμμου απαγορεύονται σε αυτή την παραλία, όπως και η χρήση πετσετών θαλάσσης, με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ.