Ιστορική προαναγγελία από τον Μακρόν: «Οδεύουμε προς την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης»
Στόχος της Γαλλίας είναι να οριστικοποιηθεί το κίνημα αμοιβαίας αναγνώρισης από όλους, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τετάρτη (9/4) ότι η χώρα του, θα μπορούσε να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος «τον Ιούνιο», με την ευκαιρία της διάσκεψης στην οποία θα συμπροεδρεύσει μαζί με τη Σαουδική Αραβία, στη Νέα Υόρκη.
«Πρέπει να οδεύσουμε προς την αναγνώριση και επομένως, τους επόμενους μήνες θα το κάνουμε», είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε εγχώριο τηλεοπτικό κανάλι, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε: «Ο στόχος μας είναι κάποια στιγμή τον Ιούνιο, όταν με τη Σαουδική Αραβία θα προεδρεύουμε σε αυτή τη διάσκεψη (σ.σ. για την Παλαιστίνη) όπου θα μπορούσαμε να οριστικοποιήσουμε αυτό το κίνημα αμοιβαίας αναγνώρισης από πολλούς».
Οι πρόσφατες διαδηλώσεις των κατοίκων της Παλαιστίνης κατά της Χαμάς
Εκατοντάδες ήταν οι Παλαιστίνιοι που διαδήλωσαν στη βόρεια Γάζα, με συνθήματα κατά της Χαμάς, σε μια άνευ προηγουμένου σε όγκο διαμαρτυρία. Οι συγκεντρωμένοι, κυρίως άνδρες, ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου με το Ισραήλ, φωνάζοντας «έξω η Χαμάς» και «τρομοκράτες της Χαμάς».
«Δεν ξέρω ποιος οργάνωσε τη διαμαρτυρία», δήλωσε ένας άνδρας. «Συμμετείχα για να στείλω ένα μήνυμα εκ μέρους του λαού μου: Αρκετά με τον πόλεμο», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας πως «μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς με πολιτική ενδυμασία διέλυσαν τη διαμαρτυρία».
Ο Majdi, ένας άλλος διαδηλωτής που δεν θέλησε να δώσει το πλήρες όνομά του, δήλωσε ότι «ο λαός έχει κουραστεί». «Αν η λύση είναι η αποχώρηση της Χαμάς από την εξουσία στη Γάζα, γιατί δεν εγκαταλείπει την εξουσία για να προστατεύσει τον λαό;», διερωτήθηκε.