Ισραήλ: «Λάθος» ο συναγερμός για επίθεση από το Λίβανο – «Δεν μας τρομάζουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα», το μήνυμα από Χεζμπολάχ
Σε πιθανή «βλάβη» απέδωσε ο ισραηλινός στρατός τις σειρήνες που ήχησαν απόψε στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη» του συστήματος ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξέδωσαν μια επικαιροποιημένη ανακοίνωση, αποκλείοντας μια «ύποπτη διείσδυση» στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Δεν υπάρχει κανένα σημαντικό περιστατικό ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Αυτό συμβαίνει αφού οι IDF ανέφεραν νωρίτερα ότι ελήφθη μια αναφορά σχετικά με μια ύποπτη «διείσδυση από τον Λίβανο στον εναέριο χώρο του Ισραήλ». Οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για εισερχόμενα πυρά ρουκετών ενεργοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Ισραήλ μετά την προειδοποίηση των IDF.
«Υπήρξε ένα λάθος – είτε τεχνικό είτε ανθρώπινο λάθος», δήλωσε ο Hagari στην εκδήλωση Τύπου.
Νωρίτερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.
«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (…) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.
Εντυπωσιακό βίντεο με το Iron Dome να «εξουδετερώνει» ρουκέτες που πέφτουν στο Ισραήλ
Καθώς χιλιάδες ρουκέτες πέφτουν βροχή στο Ισραήλ, η χώρα βασίζεται για άλλη μια φορά στο σύστημα Iron Dome για την προστασία των πολιτών της.
Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιο του Ισραήλ και έχει σώσει αμέτρητες ζωές πολιτών σε διάφορες συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία, λένε οι αναλυτές. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι το σύστημα καυχιόταν για ποσοστό επιτυχίας 95,6% κατά τη διάρκεια ενός πυραυλικού σάλου που εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ τον Μάιο.
Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει τα εισερχόμενα βλήματα. Είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ που ανιχνεύει τους πυραύλους και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που υπολογίζει γρήγορα εάν ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή είναι πιθανό να χτυπήσει μια ακατοίκητη περιοχή. Εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή, ο Σιδηρούς Θόλος εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να καταστρέψει στον αέρα.
Xεζμπολάχ σε ΗΠΑ: «Δεν μας τρομάζουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα»
Το φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε πως η αποστολή αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν τρομάζει ούτε τους μαχητές της ούτε τον λαό.
«Διαμηνύουμε πως αυτή η κίνηση δεν θα τρομάξει ούτε τον λαό ούτε τις παρατάξεις μας. Οι αντιστασιακές ομάδες είναι έτοιμες για αντιπαράθεση μέχρι την τελική νίκη και την πλήρη απελευθέρωση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η Χεζμπολάχ επισημαίνει πως δεν εξεπλάγη από τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την υποστήριξή της στο Ισραήλ.
«Θεωρούμε τις ΗΠΑ συμμέτοχες στη σιωνιστική επίθεση και τις καθιστούμε συνυπεύθυνες για τις δολοφονίες, τα εγκλήματα, την πολιορκία, την καταστροφή σπιτιών και τις φριχτές σφαγές ανυπεράσπιστων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», αναφέρεται.
Επιπλέον, η Χεζμπολάχ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, «που γνωρίζουν τη μαύρη αλήθεια για τις ΗΠΑ και τις επιθέσεις τους εναντίον των λαών του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν», να καταδικάσουν την αμερικανική παρέμβαση.
Σημειώνεται, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει τονίσει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ αντίστοιχα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την άμυνα του Ισραήλ».
Το Ισραήλ είναι παραδοσιακά ο σημαντικότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.