Ισραήλ κορονοϊός: Συνταξιούχοι κάνουν πάρτι μετά τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση του εμβολίου [vid & pics]
Ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19 μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στο Ισραήλ έχει ανεβάσει το ηθικό μιας ηλικιακής ομάδας που έχει υποστεί εντονότερα τον εγκλεισμό και την απομόνωση στη διάρκεια της κρίσης. Στην εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης Λεβ Γκανίμ στην πόλη Νετάνια, οι ένοικοι, εξακολουθώντας να φορούν προστατευτικές μάσκες, έκαναν ένα χορευτικό πάρτι για να γιορτάσουν τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη και τελευταία δόση.
«Θα είμαστε ελεύθεροι να βγαίνουμε έξω, να συναντιόμαστε με τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, να χαιρόμαστε τη ζωή με τον τρόπο που ξέρουμε, τον τρόπο που συνηθίζαμε πριν από περίπου έναν χρόνο. Θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή». Ωστόσο οι συνταξιούχοι θα πρέπει κάτι να προσέχουν. Δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση, έτσι άνθρωποι που έχουν εμβολιασθεί μπορεί να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό. Αν και υπερηφανεύεται πως έχει εμβολιάσει το 28% του πληθυσμού του των 9 εκατομμυρίων, το Ισραήλ έχει επιβάλει ένα τρίτο εθνικό lockdown χωρίς ημερομηνία λήξης σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες μολύνσεις.
«Πως αξιολογείται η πορεία της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λοιπόν: 1. Οι πόλεις με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού έχουν λιγότερους ασθενείς. 2. 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό περίπου του 30% των πολιτών άνω των 60 ετών, καταγράφηκε πτώση 25% στο (%) ποσοστό όσων νόσησαν σοβαρά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (τα αποτελέσματα προκύπτουν από αναλύσεις του εβδομαδιαίου μέσου όρου). Δεν υπάρχει όμως περιθώριο για εφησυχασμό και απλές επιδημιολογικές αναλύσεις. Σε μια δυναμική κατάσταση όπως αυτή που εξελίσσεται στο Ισραήλ, με υψηλή εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, και με ταυτόχρονο μαζικό εμβολιασμό τέτοιας ταχύτητας, τα αποτελέσματα πρέπει να αναλύονται πολύ προσεκτικά. Δηλαδή, όχι μόνο με άξονα το αν συμβαδίζουν με την επίδραση του μαζικού εμβολιασμού, αλλά και με το εάν οφείλονται σε διακυμάνσεις της πανδημίας. Οι δε διακυμάνσεις μπορεί να οφείλονται σε χρονική, γεωγραφική ή ακόμα και πληθυσμιακή διαφοροποίηση», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος.
«Είμαι ευτυχής σαν ελεύθερο πουλί σήμερα, δόξα τω Θεώ όλα αυτά τελειώνουν», είπε η Πνίνα Ντεμπίνσκι, 70 ετών, συνταξιούχα δασκάλα που ζει στον οίκο αυτόν εδώ και επτά χρόνια.So heartwarming - Israeli pensioners party after COVID-19 booster shots. LeChaim! @ReutersTV pic.twitter.com/aLFTElwZNC
— Emily Wither (@ewither) January 19, 2021


Μόσιαλος: Ο μαζικός εμβολιασμός επιβραδύνει την εξάπλωση κορoνοϊού όπως φάνηκε και στο Ισραήλ
Στο παράδειγμα του Ισραήλ, σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών, αναφέρθηκε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν πως ο μαζικός εμβολιασμός μάλλον επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού και δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται με τον εμβολιασμό», σχολίασε σε νέα ανάρτησή του στο Facebook. «Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί (ή έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση). Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 22% του πληθυσμού, σχεδόν 76% των πολιτών άνω των 60 ετών και, επιπλέον, άνω του 60% των ευάλωτων ομάδων», έγραψε ακόμη.