Ισραήλ για Χαμάς: Θα τους χτυπήσουμε ακόμη και στον νότο
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήξουν στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε.
Διεθνής κατακραυγή
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πέντε κράτη κατέθεσαν αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για έρευνα εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στοχοποιώντας το Ισραήλ.
Μάλιστα, το ΔΠΔ διεξάγει ήδη μια έρευνα σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν από τη 13η Ιουνίου του 2014.
Ανησυχία για μετάδοση ασθενειών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.
«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα υγείας, έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και έχουν αναγκάσει τους αμάχους να μεταφερθούν σε καταφύγια.
Η έναρξη της εποχής των βροχών και η πιθανότητα πλημμυρών έχουν επίσης αυξήσει τους φόβους ότι το σύστημα αποχέτευσης του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και θα εξαπλωθούν οι ασθένειες.
Η έλλειψη καυσίμων έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας σταθμών άντλησης λυμάτων και μονάδων αφαλάτωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού και εμφάνισης ασθενειών.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 813.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε τουλάχιστον 154 καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
«Ο συνωστισμός οδηγεί σε εξάπλωση ασθενειών, όπως οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, δημιουργώντας περιβαλλοντικές και υγειονομικές ανησυχίες», προειδοποίησε η OCHA.