Ισραήλ: Έγγραφο - βόμβα μιλά για «μόνιμο εκτοπισμό» Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
Έγγραφο του Ισραηλινού Στρατού Πληροφοριών στις 13 Οκτωβρίου, που φέρνει στο φως τα WikiLeaks, αναφέρει ότι το Ισραήλ θεωρεί ότι η «αναγκαστική μετακίνηση» των αμάχων της Γάζας στην Αίγυπτο θα «απέφερε θετικά και μακροπρόθεσμα στρατηγικά αποτελέσματα».
«Το συμβουλευτικό έγγραφο προβλέπει μια διαδικασία τριών σταδίων που περιλαμβάνει τη δημιουργία σκηνικών πόλεων στο Σινά και το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ακολουθούμενη από την κατασκευή πόλεων στο βόρειο Σινά, από τις οποίες δεν θα υπάρχει επιστροφή στη Γάζα», ανέφερε ο ιστότοπος των whistleblowers σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).
Σύμφωνα με τους Times of Israel: «Το έγγραφο υποβαθμίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, με το γραφείο του πρωθυπουργού να δηλώνει στη Haaretz ότι αντιπροσωπεύει "αρχικές σκέψεις" για το θέμα, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζεται από τις αρχές που επικεντρώνονται στην πολεμική προσπάθεια και όχι την επόμενη μέρα.
Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, ζητά τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και τελικά την κατασκευή μόνιμων πόλεων και το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια "αποστειρωμένη" ρυθμιστική ζώνη πλάτους αρκετών χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Αιγύπτου, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί στα σύνορα του Ισραήλ».
Τέσσερα στάδια
Στο δεκασέλιδο έγγραφο του υπουργείου περιγράφονται τέσσερις φάσεις:
- Εκκλήσεις προς τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα του θυλάκου
- Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις των IDF από το βορρά προς το νότο της Λωρίδας της Γάζας
- Ανοικτός διάδρομος μέσω του περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας
- Δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο, βάσει των «σκηνών - πόλεων» σε Ιορδανία και Λίβανο, για τη φιλοξενία χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων και δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, ώστε να αποτραπεί η είσοδος των Παλαιστινίων εκεί.
Το έγγραφο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι η Αίγυπτος ο τελευταίος σταθμός των Παλαιστινίων προσφύγων, αφού προβλέπει είτε οικονομική στήριξη από Αίγυπτο, Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είτε υποδοχή κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας ως προσφύγων με μακροπρόθεσμο στόχο την πολιτογράφησή τους.