Ισπανία: «Σημείο μηδέν» η Βαλένθια - Το πριν και το μετά από τις φονικές πλημμύρες
Εικόνες αποκάλυψης από τις φονικές πλημμύρες - Στους 158 μέχρι στιγμής οι νεκροί, λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες
Η Ισπανία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία και οι πλημμύρες που έπληξαν κυρίως τη Βαλένθια. Η πόλη θα αργήσει να συνέλθει από την «καταστροφή του αιώνα» όπως την αποκαλούν τα ισπανικά ΜΜΕ.
Με τους νεκρούς να φτάνουν, πλέον, τους 158 τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τη μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στη Βαλένθια, με τις ελπίδες για να βρεθούν επιζώντες να είναι σχεδόν μηδαμινές. Μάλιστα, οι αρχές στην Ισπανία κάνουν λόγο για δεκάδες άτομα που βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Παντού συντρίμμια, λάσπες που έχουν θάψει σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους. Χιλιάδες μάλιστα έχουν μείνει άστεγοι και περιπλανώνται στους δρόμους απεγνωσμένοι, ψάχνοντας κάτι για να φάνε. Οι υποδομές -δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, υπηρεσίες, έχουν καταστραφεί. Εικόνες αποκάλυψης. Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε ποσότητα νερού που αντιστοιχεί σε ένα χρόνο και οι χείμαρροι έπνιξαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οδηγοί «εν ριπή οφθαλμού» παρασύρθηκαν με τα οχήματά τους, πολίτες βρέθηκαν να «παλεύουν» με τα ορμητικά νερά.
Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει», καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, έχει κηρύξει την περιοχή ζώνη καταστροφής.
Οι κάτοικοι ζουν πλέον με τον φόβο ενός νέου καιρικού χτυπήματος και σε συνθήκες πανικού μετά τα όσα αδιανόητα συνέβησαν. Άδειαζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.
Οι πλημμύρες είναι από τις χειρότερες που έχει δει η Ισπανία εδώ και δεκαετίες. Οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Αυτή η εικόνα από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8 δείχνει το τοπίο γύρω από τη Βαλένθια στις 6 Οκτωβρίου, πριν από την πλημμύρα, και στις 30 Οκτωβρίου, μετά τo καταστροφικό πέρασμα της.
«Σήμαναν συναγερμό όταν το νερό ήταν ήδη εδώ»
Στο μεταξύ η οργή από τους πολίτες για τον τρόπο διαχείρισης της κακοκαιρίας είναι τεράστια και στο «κάδρο» βρίσκεται ο κυβερνήτης της Βαλένθια , Κάρλος Μαζόν
Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για την περιοχή της Βαλένθια το πρωί της Τρίτης και οι συνθήκες επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά μόλις νωρίς το βράδυ συνεκλήθη το περιφερειακό όργανο που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έστειλε προειδοποίηση που προέρεπε τους κατοίκους της Βαλένθια να μην φύγουν από το σπίτι μετά τις 8 το βράδυ.
Για πολύ κόσμο ήταν ήδη αργά. Οδηγοί βρίσκονταν ήδη στους δρόμους και βρέθηκαν στο έλεος των ορμητικών χειμάρρων. «Σήμαναν συναγερμό όταν το νερό ήταν ήδη εδώ, δεν χρειάζεται να μου πουν ότι έρχεται η πλημμύρα», δήλωσε εξοργισμένος ο Julian Ormeno, 66χρονος συνταξιούχος από το προάστιο Sedavi της πόλης της Βαλένθια. «Κανείς δεν ήρθε να αναλάβει την ευθύνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Επικριτικά ως προς την ταχύτητα που έδρασαν οι αρμόδιες Αρχές είναι και τα σχόλια ειδικών. Με τους μετεωρολόγους να εκδίδουν προειδοποιήσεις εκ των προτέρων, τέτοιες τραγωδίες είναι «εντελώς αποφευχθείσες» εάν οι άνθρωποι μπορούν να κρατηθούν μακριά από τα νερά των πλημμύρων, δήλωσε η Χάνα Κλόουκ, καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Το καταστροφικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι το σύστημα προειδοποίησης της Βαλένθια απέτυχε, είπε. «Οι άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν τι να κάνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια πλημμύρα ή όταν ακούν προειδοποιήσεις».
Από την πλευρά της η Λιζ Στίβενς, καθηγήτρια για τους Κλιματικούς Κινδύνους και την Ανθεκτικότητα στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ δήλωσε: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πεθαίνουν από αυτού του είδους τα προβλεπόμενα καιρικά φαινόμενα σε χώρες όπου έχουν τους πόρους για να τα πάνε καλύτερα». «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να προετοιμαστούμε για αυτό το είδος γεγονότων, και χειρότερων, στο μέλλον».