Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Κατολισθήσεις στη βόρεια Λέσβο - «Μεγάλο ρήγμα»
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται ανατολικά - βορειοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου. Τι είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης 21/01.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 10 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Μανταμάδου ενώ το εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
Ωστόσο, στην αναθεωρημένη λύση, ο σεισμός μετρήθηκε στα 5,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 14.6 χλμ και επίκεντρο 8 χλμ. ανατολικά - βορειοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Λέσβο ενώ όπως αναφέρουν μαρτυρίες που καταγράφονται στα social media η σεισμική δόνηση ήταν πολύ έντονη. Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη Χίο, στα τουρκικά παράλια, ακόμα και σε περιοχές της Θράκης.
Λέκκας: «Είναι σημείο που δίνει σεισμούς»
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά όμως στη χέρσο και δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ενώ τόνισε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι ουσιαστικά είναι «ένα ρήγμα που πρέπει να είναι υποθαλάσσιο αλλά πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία, πρόκειται για μεγάλο ρήγμα που είχε δραστηριοποιηθεί και πάλι πριν από τέσσερα χρόνια». «Είναι σημείο που δίνει σεισμούς. Από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, ο σεισμός αν και μικρής διάρκειας ήταν αισθητός καθώς ήταν επιφανειακός.
Κατολισθήσεις βράχων
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων μεταξύ Αργένου και Βαφειού στη βόρεια Λέσβο από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 10.38 το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Λεπετύμνου Θέμη Καμμένο, ο δρόμος είναι κλειστός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλες ζημιές.
Τι πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια του σεισμού
Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες του πλανήτη. Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον.
Μάθε για τον σεισμό και προετοιμάσου από τώρα, για να μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του σεισμού και να έχεις την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά μετά το τέλος της δόνησης.
Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:
Μείνε στον χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρι σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο, σκύψε μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:
Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
Απομακρύνσου, όσο μπορείς, από σημεία που μπορεί να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
Eάν οδηγείς:
Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κά. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.