Ήρθη η ασυλία των Σπαρτιατών - Ανοίγει ο δρόμος για τον Άρειο Πάγο
Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για την κατάθεση των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πράσινο φως που άναψε η Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της άρση της βουλευτικής ασυλίας τους, κατόπιν του σχετικού εισαγγελικού αιτήματος.
Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 285 βουλευτές, ενώ υπήρξε κι ένας βουλευτής των Σπαρτιατών, ο Γιώργος Ασπιώτης ο οποίος «έσπασε» την κομματική γραμμή και καταψήφισε. Συνολικά συμμετείχαν στη ψηφοφορία 286 βουλευτές.
Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ανέβηκε στο βήμα και υπερασπίστηκε τους βουλευτές του, αρνούμενος τις κατηγορίες περί χειραγώγησης από τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά με αστερίσκους, καθώς σχολίασε πως «αν υπάρχει κάτι αξιόποινο θα το κρίνει η Δικαιοσύνη». Αναφερόμενος δε στον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού, διερωτήθηκε «πού είναι το κακό και το έγκλημα ότι βγήκε και μας στήριξε;».
Ο ίδιος δε έβαλε κατά πάντων, κατά της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ, λέγοντας, ανάμεσα στα άλλα, πως «δεν μπορεί οι ολετήρες του έθνους να ειναι οι δικαστές των Σπαρτιατών».
Όσο για τους 11 βουλευτές, υπήρξαν διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή της υπερψήφισης της άρσης ασυλίας, καθώς ορισμένοι ζήτησαν από το Σώμα να ψηφίσει κατά συνείδηση, δεδομένου ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τα καταγγελλόμενα», όπως αναφέρθηκε, ενώ υπήρξε και βουλευτής που χαρακτήρισε «καταχρηστικό» το εισαγγελικό αίτημα. Ο Γιώργος Ασπιώτης μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας.
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας θα ενημερωθεί σχετικά η Γεωργία Αδειλίνη και οι βουλευτές θα κληθούν για ανωμοτί κατάθεση, ως υποπτοι με την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων.
Οι «11» δικαιούνται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία και δύνανται να καταθέσουν είτε δια ζώσης είτε δια γραπτού υπομνήματος. Σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη εις βάρος τους τότε η διαδικασία θα κινηθεί εκ νέου και θα ζητηθεί ξανά από τη Βουλή να άρει την ασυλία τους.