Ήρεμα νερά στη Ν. Υόρκη, τραπεζώματα με βουλευτές, άνοδο οι τράπεζες
Πως πήγε η συνάντηση στην Ν. Υόρκη, ρώτησα άνθρωπο του Μ. Μαξίμου και πήρα ως απάντηση τον τίτλο του βιβλίου του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο». Απλώς, διατηρείται το κλίμα «ήρεμα νερά» και προς το παρόν δεν μπαίνουμε σε δύσκολα ζητήματα, που είναι βέβαιο ότι θα χαλάσουν το κλίμα, εξήγησε, λέγοντας μου πως «έχει μεγάλη σημασία η συμφωνία για το θέμα το μεταναστευτικό». Να δούμε και την εφαρμογή των λόγων, λέω εγώ, γιατί από την Άγκυρα, έχουμε ακούσει πολλά….
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως βρέθηκε στην Ν. Υόρκη και σε εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας, όπου έγινε πολύ θερμά δεκτός. Από την εκδήλωση αυτή, θα επισημάνω την πολύ φιλική χειραψία και μικρή συζήτηση, όπως μου είπαν, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, κι αυτό γιατί τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, κυκλοφορεί η φήμη πως ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος με τον αρχιεπίσκοπο και περίπου «δεν θέλει να τον δει».
Συναντήσεις με βουλευτές
Στο εσωτερικό μέτωπο τώρα, όπου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού «προετοιμάζουν το κλίμα» για τις συναντήσεις του με τους βουλευτές που θα ξεκινήσουν την ερχομένη εβδομάδα. Πρώτο ρόλο στην όλη αυτή προσπάθεια έχει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, που τις τελευταίες μέρες έχει συμφάει με δυο τρεις ομάδες βουλευτών, σε διάφορες ταβέρνες της Αθήνας. Το ίδιο πάντως κάνουν, μαθαίνω, και ορισμένοι υπουργοί καλώντας τους βουλευτές που ανήκουν στις αντίστοιχες με τα υπουργεία τους, επιτροπές της Βουλής, θέλοντας προφανώς να «λειάνουν» τις οποίες αντιθέσεις, ώστε οι βουλευτές να είναι πιο…. χαλαροί όταν δουν τον πρωθυπουργό.
Άτολμο ντιμπέϊτ
Να πάμε και λίγο στα του ντιμπέϊτ του ΠΑΣΟΚ. Ομολογώ πως δεν έγινα σοφότερος, μετά από την παρακολούθηση του. Όλοι κινούντο σχεδόν αμυντικά, θέλοντας να μην κάνουν το μεγάλο λάθος. Υπήρξαν βέβαια και κόντρες, ιδίως της κ. Γιαννακοπούλου προς τον κ. Ανδρουλάκη (άλλα και άλλων), ενώ η κ. Διαμαντοπούλου αντιμετώπιζε συνεχώς ένα κλίμα - ακόμα και από τους ερωτώντες δημοσιογράφους- του στυλ «είχες πάει με τον Μητσοτάκη τί θέλεις τώρα εδώ».
Αν κάποιος «έχασε», θα έλεγα με βεβαιότητα ότι είναι ο δήμαρχος, ο κ. Δούκας, μια και φάνηκε πως αγνοεί σημαντικά ζητήματα (πχ όπως το θέμα των 12 μιλίων) άλλα και γιατί ανέφερε συνέχεια γενικότητες όπως (να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο), χωρίς όμως να μπορεί να δώσει στοιχεία. Θα έλεγα, πως αν ο κ. Δούκας κέρδισε την δημαρχία της Αθήνας από ένα ντιμπέϊτ, κινδυνεύει τώρα να χάσει τη δεύτερη θέση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από ένα άλλο ντιμπέϊτ.
Μια και είπα για τον δήμαρχο, να μην ξεχάσω να σας πω ότι ήδη, έχουν υπάρξει αντιδήμαρχοι που όπως λένε, αν βγει ο δήμαρχος πρόεδρος, αργά ή γρηγορά θα πρέπει να παραιτηθεί. Και θέτουν βέβαια υποψηφιότητα. Ξέρω μια αντιδήμαρχο, με βαρύ όνομα για τον δήμο, που το επιθυμεί. Υποθέτω με σύνθημα «τόπο στα νιάτα»…..
Χλιαρό χειροκρότημα
Στον Σύριζα τώρα, κάνουν αλλαγές στους τομεάρχες της Βουλής, ενώ περιμένουν την ανακοίνωση υποψηφιότητας Κασσελάκη, τον οποίο κάθε μέρα όλο και κάποιο στέλεχος τον «καταχεριάζει»… Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος πάντως, το έχει ρίξει στην διασκέδαση.
Προχθές το βράδυ, με τον σύντροφο του Τάιλερ (τι τραβά κι αυτός ο καημένος…) πήγε στο Ηρώδειο, όπου και παρακολούθησε την εκδήλωση για το τραγούδι στον ελληνικό κινηματογράφο.
Να σας πω μόνον δυο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Χαιρετήθηκε και συνομίλησε για λίγο με την κ. Δήμητρα Λιάνη που ήταν και αυτή εκεί (κοσμική γαρ…). Φαντάζομαι θα τον ενημέρωσε για το όραμα του σοσιαλισμού. Χειροκρότησε, όχι πολύ θερμά μου λένε, τον έτερο υποψήφιο για την προεδρία του Σύριζα, τον κ. Γκλέτσο, όταν σηκώθηκε και χόρεψε ζεϊμπέκικο…
Δυσμενής σύγκριση
Μια και είμαι στα του Σύριζα, να μην ξεχάσω να σας πω, ότι ορισμένοι από τους φίλους του πρώην προέδρου Αλ. Τσίπρα, θεωρούν πως έκανε λάθος με την προχθεσινή βράβευση για το θέμα των Πρεσπών.
Πρώτον λένε, δεν έχει νόημα να φέρνουμε στην επικαιρότητα το θέμα, που πλήγωσε το κόμμα. Δεύτερον, επικοινωνιακά ήταν λάθος, μια και αυτός βραβεύθηκε από μια …άγνωστη ΜΚΟ, με πρόεδρο στέλεχος του Σύριζα σε ένα μικρό αμφιθέατρο που δεν ήταν και γεμάτο, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός βραβεύθηκε από διεθνές ίδρυμα στην Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της γεν. συνέλευσης του ΟΗΕ και μάλιστα σε εκδήλωση με πολύ κόσμο και βραβευόμενους μεγάλα ονόματα πολιτικής και επιχειρηματιών. Η σύγκριση λένε ήταν καταστροφική για τον πρώην πρωθυπουργό….
Υπονομεύουν τη συμφωνία
Θυμάστε φαντάζομαι την διελκυστίνδα μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών που κατέληξε μετά από ελληνικές και ευρωπαϊκές πιέσεις να πει τελικά το ναι ο Κύπριος Πρόεδρος. Και μάλιστα αφού συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, όπου όπως φαίνεται «άκουσε ορισμένα …γαλλικά».
Τώρα, μαθαίνω, πως ορισμένοι στην Λευκωσία (και του περιβάλλοντος του Προέδρου) προσπαθούν να βρουν «παραθυράκια» για να ακυρώσουν την συμφωνία ή έστω να την πάνε …πίσω.
Και να φανταστείτε ότι αυτή η διασύνδεση όχι μόνον χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει να είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ενεργειακά, άλλα και στην συνέχεια θα υπάρχει διασύνδεση με Ισραήλ, κάτι που είναι πολύ μεγάλο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Κι όμως, υπάρχουν ορισμένοι στην Κύπρο (για εντελώς προσωπικά συμφέροντα λένε) που δεν θέλουν τη διασύνδεση και επιμένουν να λένε πως «η ηλεκτρική σύνδεση με την Τουρκία θα είναι πολύ πιο φτηνή, γιατί είναι πολύ μικρή η απόσταση».
Άνοδος μετοχών
Στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος, με αιχμή τον τραπεζικό τομέα που κυριαρχεί το τελευταίο τριήμερο σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, που είναι η τελευταία του Σεπτέμβρη αλλά και του 9μήνου. Η τριπλή λήξη παραγώγων την περασμένη Παρασκευή φαίνεται πως απελευθέρωσε την αγορά, ενώ θετικά συνέδραμε το μπαράζ αναβαθμίσεων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αλλά και η εν γένει επιχειρηματική κινητικότητα σε πολλά μέτωπα. Δεν είναι τυχαίο ότι τη Δευτέρα καταγράφηκε η καλύτερη και πιο πειστική έως τώρα συνεδρίαση του Σεπτέμβρη, με το τζίρο να φτάνει στα 130,6 εκατ. ευρώ, την Τρίτη οι συναλλαγές ανήλθαν στα 147,26 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκαν στα 116,3 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι μέσες συναλλαγές αυτή την εβδομάδα διαμορφώνονται πάνω από τα 130 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντικότατη αύξηση από τα 93,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει άνοδο 2,59% στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, κλείνοντας χθες στις 1.462,06 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από την 1η Αυγούστου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών. Οδηγός για την αλλαγή του σκηνικού είναι ο τραπεζικός κλάδος που έχει ανεβάσει στροφές κατακόρυφα, κάνοντας εξαιρετικά μεγάλες συναλλαγές, ενώ κερδίζει αυτό το τριήμερο σε ποσοστό 4,88%.
Προβλήματα τρένων
Χωρίς τρένα θα είμαστε σήμερα καθώς τα σωματεία της Hellenic Τrain προχωρούν σε απεργία. Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές, αλλά στάθηκα στην περίπτωση αυτή, μια και «ακούω» μερικά απ΄ όσα αναφέρουν. 19 μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, είναι πολύ λίγα αυτά που έχουν γίνει και πολύ (μα πολύ) περισσότερα απ’ αυτά που δεν έχουν γίνει, ενώ και η διοίκηση της Hellenic Train, εμφανίζεται να παραπαίει, με τις φήμες να την εμφανίζουν να σκέφτεται ακόμη και την αποχώρηση.
Το πρόβλημα με τα τρένα είναι ότι οι εργασίες τηλεματικής δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η κακοκαιρία Daniel που έπληξε πέρυσι τη Θεσσαλία προκάλεσε ζημιές στο δίκτυο που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί. Όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί πολύ συχνά ατυχήματα, τα οποία δεν παίρνουν διάσταση, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αν κάθε τρεις και λίγο έχουμε κάποιο μικρό περιστατικό, η στατιστική λέει ότι κάποια στιγμή θα έχουμε και ένα σοβαρό.
Έτσι, παρά τα 65 εκατ. ευρώ ανά έτος στο οποίο ανέρχεται η κρατική επιχορήγηση, οι πολίτες-επιβάτες του μέσου δεν απολαμβάνουν σύγχρονες ευρωπαϊκού επιπέδου μεταφορές., ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με καταστάσεις που μπορεί να ξεφύγουν του ελέγχου. Φυσικά οι συνδικαλιστές ζητούν προσωπικό, και ίσως έχουν δίκιο, αλλά το βέβαιο είναι ότι για να νιώθουμε ασφαλείς στο τρένο, σαφώς και θα πρέπει να αποκατασταθούν τα τεχνικά ζητήματα. Για να σας το κάνω και πιο ενδιαφέρον, μια αντίστοιχη εικόνα προβλημάτων αρχίζει να εμφανίζεται και στο Μετρό, όπου (όπως μου ανέφεραν διοικητικοί υπάλληλοι, και όχι συνδικαλιστές) αρχίζουν και γίνονται ορατές, ελλείψεις σε κρίσιμα ανταλλακτικά. Σαν αποτέλεσμα υπάρχουν λιγότεροι διαθέσιμοι συρμοί, εξ ου και η αραίωση στα δρομολόγια.