Ιράν: Απεργία πείνας ξεκινά η φυλακισμένη Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί
Απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους στις ιρανικές φυλακές και για την υποχρέωση των γυναικών κρατουμένων να φορούν μαντήλα, ξεκίνησε η Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά της.
«Ανησυχούμε για την υγεία της»
Στην ανακοίνωση, η οικογένειά καταγγέλλει ότι οι σωφρονιστικές αρχές του Ιράν εμποδίζουν την μεταφορά της στο νοσοκομείο. Η διευκρίνηση ήρθε μέσω Instagram και πιο συγκεκριμένα ότι «ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι, κατ' εφαρμογή άνωθεν διαταγών, απαγορεύεται να σταλεί σε καρδιολογικό νοσοκομείο χωρίς μαντήλα και η μεταφορά της ματαιώθηκε για δεύτερη φορά»,
Ιατρική ομάδα έφθασε στην συνέχεια την γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Εβίν στην Τεχεράνη για να εξετάσει την Ναργκίς Μοχαμαντί και της έκανε υπέρηχο καρδιάς, αφού «οι αρχές της φυλακής αρνήθηκαν να μεταφέρουν την Ναργκίς στο νοσηλευτήριο», χωρίς μαντήλα, καταγγέλλει η οικογένειά της σύμφωνα με την οποία, τα καρδιολογικά και πνευμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας. «Είναι έτοιμη να ρισκάρει την ζωή της αρνούμενη να φορέσει δια της βίας το χιτζάμπ, ακόμη και για να λάβει ιατρική φροντίδα».
Η επιτροπή τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης την 51χρονη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους».
Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί 5 φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και 154 μαστιγιές. Φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».
Οι Ιρανές πέταγαν στις μαντήλες τους, έκοβαν τα μαλλιά τους και διαδήλωναν στους δρόμους στην εξέγερση αυτή που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις Ιρανές.
Σε μήνυμα που έστειλε από την φυλακή για εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το Νόμπελ Ειρήνης και διαβάστηκε από την κόρη της, η Ναργκίς Μοχαμαντί χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο την διατήρηση και διαιώνιση μία αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».
Ποια είναι η Ναργκίς Μοχαμεντί
Η 51 ετών φυλακισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναργκίς Μοχαμαντί (Narges Mohammadi) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2023. Το βραβείο της απονεμήθηκε καθώς αναγνωρίστηκε ο αγώνας της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν αλλά και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους. Έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικαστεί πέντε φορές συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή για «διασπορά προπαγάνδας».
Ο σύζυγός της, πολιτικός ακτιβιστής Taghi Rahmani που ζει εξόριστος στο Παρίσι με τα δύο τους παιδιά ανέφερε σε συνέντευξη του στο BBC Persian ότι η Μοχαμεντί ήταν «εκπρόσωπος όλων εκείνων στους οποίους δόθηκε αυτό το βραβείο. Ανήκει στο «Woman, Life, Freedom» (γυναίκα, ζωή, ελευθερία, το σύνθημα που υιοθέτησαν οι διαδηλωτές), ένα τεράστιο κίνημα στο Ιράν. Μας κάνει πολύ χαρούμενους».
Η Μοχαμαντί ξεκίνησε τον μεταρρυθμιστικό ακτιβισμό στην τοπική δημοσιογραφία. Έγινε ευρέως γνωστή για τη συμμετοχή της στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων—που ιδρύθηκε από τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi—από το 2003. Πριν τη σύλληψή της, υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργάνωση.
Αφού αποφυλακίστηκε με εγγύηση το 2013, η Mohammadi ξεκίνησε εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν. Το Ιράν ήταν το έθνος με τις υψηλότερες γνωστές εκτελέσεις πέρυσι, με 576, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.
Κατά την απονομή του βραβείου στην Mohammadi, η επικεφαλής της επιτροπής Νόμπελ σημείωσε ότι πολέμησε για τις γυναίκες ενάντια στις συστημικές διακρίσεις και την καταπίεση.