Ιράν: Συγκεχυμένες πληροφορίες για την τύχη του Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι
Σύμφωνα με το Cnn Turk o ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο Εθνικής ασφαλείας
Την πληροφορία ότι το ελικόπτερο με τον πρόεδρο Ραϊσι εντοπίστηκε μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν και αναμεταδίδει το Reuter's
Associated Press: Πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Ραϊσι είναι νεκρός
Την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Ιράν είναι νεκρός μεταδίδει τα τελευταία λεπτά το Associated Press
Ιρανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν “είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου”. “Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές”.
Το Ιράν ζήτησε ελικόπτερο από την Τουρκία
Το Ιράν ζήτησε ένα ελικόπτερο με σύστημα νυχτερινής όρασης από την Τουρκία για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Η Τουρκία αποδέχτηκε το αίτημα.
Το Ιράν ενημερώθηκε επίσης, ότι τα UAV τακτικού και στρατηγικού επιπέδου της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις SAR κατόπιν αιτήματος.
Η κρατική τηλεόραση διέκοψε το τακτικό της πρόγραμμα για να προβάλει προσευχές για τη διάσωση του Ραϊσί σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης αναμεταδίδει ζωντανά τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης που ερευνούν πεζή την ορεινή περιοχή μέσα στην πυκνή ομίχλη.
«Η συντριβή του ελικοπτέρου οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί αν επιβεβαιωθεί» αναφέρει η κρατική τηλεόραση.
Η πρώτη αντίδραση του Αλί Χαμενεϊ για το ελικόπτερο
Στην πρώτη αντίδραση του ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεϊ ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι ο Θεός θα επιστρέψει τον Ραϊσί στην αγκαλιά του έθνους».
Επίσης διαβεβαίωσε τους Ιρανούς πως ό,τι και αν συμβεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη των κρατικών υποθέσεων.
Οι έρευνες συναντούν πολλές δυσκολίες λόγω των “δυσμενών καιρικών συνθηκών”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση. “Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή”, πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν πολλά μέλη της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου να περπατούν μέσα σε πυκνή ομίχλη. Μετέδωσε επίσης πλάνα με πιστούς που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου σε τεμένη της ιερής πόλης Μασχάντ (βορειοανατολικά).
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε αν ο 63χρονος πρόεδρος Ραϊσί επέβαινε στο ελικόπτερο, που αποτελούσε μέρος μιας συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.
Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, αλλά όχι και εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, όπως και ο κυβερνήτης της επαρχίας και ο κύριος ιμάμης της περιοχής.
Το πρακτορείο πρόσθεσε πως “τουλάχιστον 20 συνεργεία διάσωσης με πλήρη εξοπλισμό, κυρίως drones και σκυλιά διάσωσης” “έχουν σταλεί στο σημείο”.
Ο αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μοκμπέρ, αναχώρησε από την Τεχεράνη προς το τέλος του απογεύματος για την Ταμπρίζ συνοδεία πολλών υπουργών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή που συνέβη το περιστατικό ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.
Σύμφωνα με το ΕΗΑ News ιρανικές ομάδες διάσωσης αρχίζουν εκτεταμένες προσπάθειες για την αναζήτηση του ελικοπτέρου που συνετρίβη και μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ραΐσι.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που έχουν χτίσει τα δύο έθνη στον ποταμό Άρας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε παρά τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με όπλα στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη το 2023, και τις διπλωματικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, το οποίο οι Σιίτες του Ιράν θεωρούν τη θεοκρατία ως τον κύριο εχθρό του στην περιοχή.
Το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο έθνη στον ποταμό Άρας.
Το Ιράν χρησιμοποιεί μια ποικιλία ελικοπτέρων στη χώρα, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών. Ο στρατιωτικός αεροπορικός στόλος της χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο 63χρονος Ραΐσι χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως σκληροπυρηνικός που ηγήθηκε στο παρελθόν του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατό του ή την παραίτησή του από τον ρόλο.
Συγκεχυμένες πληροφορίες μέχρι στιγμής
Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα δυτικά πρακτορεία και τα μέσα ενημέρωση του Ιράν είναι μέχρι στιγμές συγκεχυμένες. Κατά τις πρώτες ώρες του συμβάντος, μεταδόθηκε ότι υπήρξε ατύχημα, ενώ αργότερα ότι το ελικόπτερο που μετέφερε των πρόεδρο αγνοείται χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, διασώστες στο Ιράν προσπαθούν να προσεγγίσουν ελικόπτερο που εμπλέκεται σε «ένα περιστατικό» ενώ ταξίδευε με συνοδεία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιραν.
Σύμφωνα με το IRNA στο σημείο (σύνορα Ιράν με Αζερμπαϊτζάν) έχουν σταλεί ήδη 16 ομάδες διάσωσης.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε λόγω ομίχλης και ότι η συνοδεία του προέδρου συνέχισε προς τον προορισμό της οδικά. Αποδίδει μάλιστα τα περί ατυχήματος σε ένα από τα τρία ελικόπτερα της συνοδείας του Ραΐσι σε φημολογία του Διαδικτύου.