Ηράκλειο: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού 51χρονη γυναίκα – Συνελήφθη ο σύζυγος
Ένα ακόμα σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας απασχόλησε την τοπική αστυνομία στο Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με το creta24.gr. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλθηκε, ένας 58χρονος Ηρακλειώτης χαστούκισε και γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και το θώρακα την 51χρονη σύζυγό του.
Το θύμα της επίθεσης προχώρησε σε καταγγελία στο Α Αστυνομικό Τμήμα, άνδρες του οποίου συνέλαβαν τον 58χρονο.
Panic button: Τι προβλέπει η τροπολογία για την προστασία από ενδοοικογενειακή βία
Panic button: Tο κουμπί πανικού, που στέλνει σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms), αφορά σε περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, προς τον σκοπό άμεσης επέμβασης της αστυνομικής δύναμης
Τη θέσπιση πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά, και ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση, σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια της Βουλής.
Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η εφαρμογή και η εγκατάστασή της παρέχονται δωρεάν.
Η χρήση της εφαρμογής γίνεται με την επιλογή της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου.
Άμεσα ενημερώνεται με μήνυμα (sms) η αστυνομία για την απειλή ή τον κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της δικαιούχου.
Στο μήνυμα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό της γυναίκας, ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.
Μετά από τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίο Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.