Ο Τραμπ κάνει... υπουργό τον Έλον Μασκ - Τι είναι το υπουργείο «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social διαβεβαίωσε πως οι δυο σύμμαχοί του θα προκαλέσουν «σοκ στο σύστημα» της δημόσιας διοίκησης.
Ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη την πρόθεσή του να ονομάσει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, τον Έλον Μασκ, επικεφαλής νέου «υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» που σκοπεύει να ιδρύσει αφού αναλάβει, από κοινού με άλλον Ρεπουμπλικάνο επιχειρηματία, τον Βίβεκ Ραμασουάμι.
«Μαζί, αυτοί οι δύο θαυμάσιοι Αμερικανοί θα χαράξουν τον δρόμο προκειμένου η κυβέρνησή μου να διαλύσει την κυβερνητική γραφειοκρατία, να περικόψει τους υπερβολικούς κρατικούς περιορισμούς, να περιστείλει τις άχρηστες κρατικές δαπάνες και να αναδιαρθρώσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες», ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος μέσω Truth Social, διαβεβαιώνοντας πως οι δυο σύμμαχοί του θα προκαλέσουν «σοκ στο σύστημα» της δημόσιας διοίκησης.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόσθεσε: «Μια μικρότερη κυβέρνηση, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερη γραφειοκρατία, θα είναι το τέλειο δώρο στην Αμερική για την 250ή επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν!"
«Δεν κινδυνεύει η Δημοκρατία αλλά η γραφειοκρατία»
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο νέο υπουργείο αποτελεσματικότητας, ο Έλον Μασκ προχώρησε σε ένα μπαράζ αναρτήσεων στο Χ, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του. Αρχικά απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή κυβερνητική υπηρεσία αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία. «Απειλή για τη Δημοκρατία; Όχι, απειλή για τη γραφειοκρατία» απάντησε ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας.
Ο Μασκ υποστήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, αφού επέζησε από απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο. Έβαλε περισσότερα από 119 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της εκστρατείας του Τραμπ.
Ο Βιβέκ Ραμασουάμι είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, από γονείς Ινδικής καταγωγής, συγγραφέας, συντηρητικός πολιτικός και ακτιβιστής. Ίδρυσε την Roivant Sciences, μια φαρμακευτική εταιρεία, το 2014. Ο Ραμασουάμι υποστηρίζει ότι η Αμερική αντιμετωπίζει μια «κρίση εθνικής ταυτότητας». Εισηγείται την οικονομική απεξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα και έχει αποκαλέσει απάτη την «ατζέντα της κλιματικής αλλαγής». Στο πρώτο ντιμπέιτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντιτάχθηκε στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και διαφώνησε γι' αυτό το ζήτημα με συνυποψηφίους του.