ΗΠΑ και Βρετανία έκαναν νέες επιθέσεις σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν από κοινού πλήγματα για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο CBS News. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με την υποστήριξη άλλων χωρών, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στόχευσαν λίγο κάτω από 30 τοποθεσίες με 150 διαφορετικά όπλα.
Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει οκτώ γύρους αεροπορικών επιδρομών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Δευτέρας, εναντίον στόχων των Χούθι σε αντίποινα για τις συνεχείς επιθέσεις της ομάδας κατά της εμπορικής ναυτιλίας.
Οι -υποστηριζόμενοι από το Ιράν- Χούθι έχουν εξαπολύσει πάνω από 30 επιθέσεις σε εμπορικές ναυτιλιακές γραμμές από τον Νοέμβριο. Αν και κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά, οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να κατευθύνουν τα πλοία τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Χούθι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιχείρησαν να πλήξουν αμερικανικούς στόχους αλλά οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τους πυραύλους πριν από την εκτόξευση, σύμφωνα με δηλώσεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Αυτά τα πλήγματα ήταν μέρος πέντε προληπτικών χτυπημάτων που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια πέντε ημερών την περασμένη εβδομάδα.
Πλήγματα στην αεράμυνα των Χούθι
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε προηγουμένως στο CBS News ότι τα αρχικά πλήγματα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστρεψαν αρκετές από τις δυνατότητες αεράμυνας των Χούθι, οι οποίοι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ως αντίδραση για τον πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που έχουν βάλει στο στόχαστρο δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ ή τον πόλεμο του Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι ΗΠΑ απέφυγαν αρχικά να πλήξουν άμεσα τους Χούθι, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της επικέντρωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν στο να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο μια διεθνή ομάδα εργασίας με την ονομασία «Operation Prosperity Guardian», η οποία αποτελείται από περίπου 20 χώρες που πρόκειται να ενεργήσουν ως ένα είδος περιπολίας στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντας επιπλέον υποστήριξη σε εμπορικά πλοία, αν χρειαστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Αυτή η διεθνής προσπάθεια εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά οι ΗΠΑ έχουν προφανώς αποφασίσει ότι η άμεση στρατιωτική δράση κατά στόχων των Χούθι παραμένει αναγκαία.