ΗΠΑ: Γιατί ο Τραμπ απέκλεισε Πομπέο και Χέιλι από το κυβερνητικό σχήμα
Η στάση των δύο αναφορικά με το Ισραήλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αποκλεισμό τους. Αναλύει ο ανταποκριτής του flash.gr στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Σουλτογιάννης.
Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε «όχι ευχαριστώ» σε δύο από τα πιο γνωστά και ικανά ονόματα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον έχουν στηρίξει όσο κανείς άλλος: η Νίκη Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τραμπ, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο.
Και οι δύο τους είχαν και έχουν ξεκάθαρη στάση υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο με την Χαμάς και την Χεζμπολάχ. «Δεν θα προσκαλέσω την πρώην πρέσβη Νίκι Χέιλι ή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ενταχθούν στην κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση», ανάρτησε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «Μου άρεσε πολύ και εκτίμησα τη συνεργασία μαζί τους στο παρελθόν και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την υπηρεσία τους στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Η Χέιλι απάντησε αμέσως στο X: «Είμαι περήφανη που συνεργάστηκα με τον Πρόεδρο Τραμπ υπερασπιζόμενη την Αμερική στα Ηνωμένα Έθνη. Εύχομαι σε αυτόν, και σε όλους όσους υπηρετούν, μεγάλη επιτυχία στο να μας προχωρήσουν σε μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη Αμερική τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Η Χέιλι και ο Πομπέο είναι και οι δύο γνωστοί για τη σταθερή τους υπέρ του Ισραήλ στάση. Η Χέιλι αποθεώθηκε από τους φιλο-ισραηλινούς υποστηρικτές της για την διετή θητεία της στον ΟΗΕ (Ιανουάριος 2017 έως Δεκέμβριος 2018). Υπερασπίστηκε την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και τη διακοπή της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), από τότε που η υπηρεσία εκτέθηκε για τους δεσμούς της με τη Χαμάς. Η Χέιλι αποχώρησε επίσης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ λόγω της μεροληψίας του κατά του Ισραήλ.
«Πόρτα» και στον Πομπέο παρά την αμέριστη στήριξη στον Τραμπ
Ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ο Πομπέο δήλωσε ότι «η δημιουργία ισραηλινών οικισμών αμάχων στη Δυτική Όχθη δεν είναι αυτή καθαυτή ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο». Ο Πομπέο υποστήριξε επίσης τη μεταφορά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ.
Ενώ η Χέιλι αμφισβήτησε τον Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, ο Πομπέο παρέμεινε σταθερός υποστηρικτής, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των ισχυρισμών του Τραμπ το 2020 για νοθεία ψηφοφόρων μετά την ήττα του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.