ΗΠΑ: Έκτακτα οικονομικά μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία
Έκτακτα μέτρα, προκειμένου οι ΗΠΑνα εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να αποφευχθεί η χρεοκοπία ενεργοποιεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Πέμπτη η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έφθασε στο ανώτατο όριο χρέους.
Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακ Κάρθι, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το υπουργείο της αναστέλλει τις νέες επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στα κρατικά ταχυδρομεία έως τις 5 Ιουνίου 2023.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Τζάνετ Γέλεν και οι δύο αυτές κινήσεις τίθενται εν αμφιβόλω σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν περάσει το νομοσχέδιο για την επέκταση του ορίου χρέους που επί του παρόντος είναι στα 31,4 τρισ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές κινήσεις αποτελούν την πρώτη δέσμη μέτρων, σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα τίθενται σε ισχύ αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.
Η επέκταση του ορίου του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε καθορισθεί ως επιτακτικής ανάγκης στην ομιλία της Γέλεν στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή. Στην ομιλία αυτή η οικονομική ηγέτης των ΗΠΑ, είχε τονίσει ότι προκειμένου οι ΗΠΑ να μην αθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Ποτέ στο παρελθόν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει οδηγηθεί σε χρεοκοπία, ωστόσο από το 1997 έως το 2022 έχει αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους 22 φορές.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα θέσει ως προτεραιότητα τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά τα μέσα Απριλίου και αφού θα έχει συζητηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση.
Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που διαθέτει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί τεχνικά για άλλους σκοπούς, αλλά δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη.
Αυτό μπορεί να παρατείνει το ρολόι για εβδομάδες ή μήνες, ενώ το Κογκρέσο συνεχίζει να απορρίπτει ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού.
Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο δεν αυξηθεί.
Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.