ΗΠΑ: Εικόνες χάους και καταστροφής στα πανεπιστήμια - Πάνω από 2000 οι συλλήψεις
Το κύμα των φοιτητικών διαδηλώσεων που σάρωσε τις ΗΠΑ και οδήγησε σε βίαια επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές αρχές είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη περισσότερων από 2.000 ατόμων από τις 18 Απριλίου.
Η ένταση κορυφώνεται στις ΗΠΑ, με τις Αρχές να εισβάλουν σε καταλήψεις και καταυλισμούς και να προχωρούν σε «μπαράζ» συλλήψεων σε περισσότερα από 25 πανεπιστήμια της χώρας.
Η αστυνομία άρχισε την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου να διαλύει έναν καταυλισμό που είχαν στήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε κάνει την Τετάρτη (1/5) σε πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σημειώθηκαν προσαγωγές.
Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 300 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές σε πανεπιστημιουπόλεις το βράδυ της Τετάρτης προς το πρωί της Πέμπτης, ξεπερνώντας συνολικά τους 2. 000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Associated Press.
Περισσότεροι από 200 φοιτητές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, καθώς η αστυνομία εκκένωσε έναν καταυλισμό.
Αξιωματικοί της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του CHP εθεάθησαν σε βίντεο φορώντας κράνη, μάσκες αερίων και κρατώντας γκλομπ, καθώς έμπαιναν στον καταυλισμό, ενώ κραυγές ακούγονταν πίσω από τα οδοφράγματα.
Δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και στο Πανεπιστήμιο του Buffalo. Στο Όρεγκον, η αστυνομία εισέβαλε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου την Πέμπτη, η οποία έχει καταληφθεί από διαδηλωτές από τη Δευτέρα.
Τα άτομα που έχουν συλληφθεί βρίσκονται αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της διάρρηξης και εγκληματική βία, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των τοπικών Αρχών, Καζ Ντότρυ. Οι διαδηλωτές από την άλλη που βρίσκονται στους καταυλισμούς έξω το πανεπιστήμιο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της παραβίασης και διατάραξης της κοινωνικής συνοχής.
Στο Μανχάταν 74 άτομα οδηγήθηκαν στα κρατητήρια τα ξημερώματα της Πέμπτης (2/5) για διαμαρτυρίες σε δύο σχολές. Τουλάχιστον έξι άτομα συνελήφθησαν με κατηγορίες διάρρηξης.
Δεκάδες ήταν οι συλλήψεις και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια την Πέμπτη (2/5), με αξιωματικούς της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του CHP εθεάθησαν σε βίντεο φορώντας κράνη, μάσκες αερίων και κρατώντας γκλομπ, καθώς έμπαιναν στον καταυλισμό, ενώ κραυγές ακούγονταν πίσω από τα οδοφράγματα, σύμφωνα με το CNNi.
Συλλήψεις και στο Πόρτλαντ
Τουλάχιστον 30 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη (2/5) στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, όταν οι αρχές εκκένωσαν μια βιβλιοθήκη στην οποία έκαναν κατάληψη οι διαδηλωτές.
Οι συλλήψεις έγιναν σε ένα πάρκο και στη βιβλιοθήκη, όπου μερικοί άνθρωποι κατέλαβαν το κτήριο μετά την αποχώρηση της αστυνομίας.
«Το Αστυνομικό Γραφείο του Πόρτλαντ (PPB) συνεργάζεται ενεργά με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ (PSU) για την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στη βιβλιοθήκη Millar του πανεπιστημίου», δήλωσε η αστυνομία.
«Αφού μια ομάδα διαδηλωτών αποχώρησε από μια ειρηνική συγκέντρωση της Πρώτης Τροποποίησης και εισήλθε παράνομα στο κτίριο της πανεπιστημιούπολης τη Δευτέρα, το PPB εργάζεται σε συνεργασία με ηγέτες της πόλης, άλλα δημοτικά γραφεία, το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Multnomah και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ για να διασφαλίσει μια ασφαλής λύση».
Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα και ζήτησαν την αποχώρηση των σχολείων από εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε παρέμβασή του για το φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια (με τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές να ζητούν αποεπένδυση των πανεπιστημίων από το Ισραήλ) καταδίκασε τις βίαιες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των βανδαλισμών, των καταπατήσεων και της ακύρωσης μαθημάτων, κατά τη διάρκεια δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο.
«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους και καταπνίγουμε τη διαφωνία ... αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους», είπε.
Ξεκαθάρισε επιπλέον –απευθυνόμενος στις σχετικές παραινέσεις Ρεπουμπλικανών βουλευτών- ότι δεν πιστεύει πως η Εθνοφρουρά θα έπρεπε να παρέμβει στις διαδηλώσεις, καθώς και ότι οι ταραχές στην πανεπιστημιούπολη δεν τον έκαναν να αναθεωρήσει οποιαδήποτε πολιτική στη Μέση Ανατολή.
Πάντως, ενώ οι καταυλισμοί διαμαρτυρίας για την αλληλεγγύη στη Γάζα, στα πανεπιστήμια Rutgers, Northwestern και Brown διαλύονται ειρηνικά από τους φοιτητές, κατόπιν συμφωνιών με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, το κύμα των διαμαρτυριών στα υπόλοιπα δεν δείχνει να λέει να κοπάσει.