ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από τη Ρωσία»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας. Αυτή είναι η εκτίμηση της Ουάσινγκτον, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο φαίνεται να στοχεύουν στην καταστροφή των μονάδων της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει τον οπλισμό της και να τον ενισχύσει.
«Ορισμένα πλήγματα στο Κίεβο, πιστεύουμε ότι στόχευαν τις εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής. Ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν (σ.σ. οι Ρώσοι) κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ότι το έκαναν αλλά (…) δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι σκόπευαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.
Ρωσία: «ΗΠΑ και Πολωνία θέλουν να διαιρέσουν την Ουκρανία»
Οι ΗΠΑ και η Πολωνία σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν μια σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία, κατηγορεί ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας, με τη δήλωσή του να αποτελεί την πιο ισχυρή ένδειξη εκ μέρους της Μόσχας ότι ο πόλεμος μπορεί να λήξει με μια επιβεβλημένη διαίρεση της Ουκρανίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικαλέσθηκε αδημοσίευτες πληροφορίες, οι οποίες όπως είπε, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Πολωνία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τον έλεγχο της Πολωνίας σ‘ ένα τμήμα της δυτικής Ουκρανίας και έτσι, να διαιρέσουν τη χώρα, αποκτώντας μια δικιά τους σφαίρα επιρροής.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία εκπονούν σχέδια για να εγκαθιδρύσουν έναν αυστηρό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο επί των ιστορικών της κτήσεων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ναρίσκιν, σε μια σπάνια ανακοίνωση της SVR.
Η SVR αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν με την Πολωνία ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο «ειρηνευτικές δυνάμεις» της Πολωνίας χωρίς εντολή του ΝΑΤΟ θα μπουν σε τμήματα της δυτικής Ουκρανίας όπου οι πιθανότητες μιας αντιπαράθεσης με τις ρωσικές δυνάμεις είναι μικρές.
Η SVR, στην οποία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 περιήλθαν οι περισσότερες αρμοδιότητες από την KGB στον τομέα της κατασκοπείας στο εξωτερικό, δεν έδωσε στην δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τους επιβεβαιώσει.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει άμεσα τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ναρίσκιν.
Τα εδάφη που κατείχε η Πολωνία στο παρελθόν
Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην αντίστασή της στην ρωσική εισβολή, στέλνοντας όπλα κατά μήκος των συνόρων και έχοντας δεχθεί στο έδαφός της περίπου τρία εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η Πολωνία σε διάφορες περιόδους κατά το παρελθόν, είχε υπό τον έλεγχο της κάποια εδάφη που σήμερα αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας, πιο πρόσφατα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων. Η δυτική Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πόλης Λβιβ (Λβοβ), εντάχθηκε στην Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η Ουκρανία θα σπάσει σε μικρότερα κράτη»
Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής, ο Αντρέι Κλίμοφ , αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ( άνω βουλή), δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Πολωνία σχεδιάζει να θέσει υπό τον έλεγχό της ένα τμήμα της Ουκρανίας. Ωστόσο δεν παρουσίασε στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.
Ένας από τους πλέον στενούς συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα, ότι η Ουκρανία οδεύει προς την κατάρρευση και θα διαμελισθεί σε αρκετά μικρά κράτη λόγω των προσπαθειών που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν το Κίεβο για να υπονομεύσουν την Ρωσία, όπως είπε.
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» πουν πραγματοποιείται για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από τους φασίστες. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.