ΗΠΑ: Χείρα βοηθείας αλλά και τελεσίγραφο σε Ισραήλ - «Κόκκινο» για τους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό
Η κίνηση των ΗΠΑ κρίνεται σοβαρή καθώς σηματοδοτεί την περαιτέρω εμπλοκή τους στον επεκτεινόμενο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Διορία 30 ημερών έδωσαν οι ΗΠΑ με τελεσίγραφο που έστειλαν σε αξιωματούχους του Ισραήλ ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αλλά και οι αποκλεισμοί περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας καθώς έχει ξεσπάσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, διαμήνυσαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν τα μέτρα που έχουν ζητηθεί για τη διαφύλαξη των πολιτών της Γάζας θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις μεταξύ των οποίων είναι και το εμπάργκο όπλων.
Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιστολή των δύο Αμερικανών υπουργών με αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι «ιδιωτική αλληλογραφία» και απέφυγε να τη συζητήσει λεπτομερώς.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και επιμελητειακά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν. «Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».
Τι αναφέρει η Αμερικανική νομοθεσία
Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.
«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».
Λευκός Οίκος: Αντίθετοι στον βομβαρδισμό της Βηρυτού
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι είναι «αντίθετες» στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές μαζί με την ανησυχία τους, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.
«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.
Τόνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Οι ΗΠΑ έστειλαν το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad
Ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, παρά τις συστάσεις προς την Ισραηλινή κυβέρνηση, έχει ήδη αποστείλει το υπερόπλο Terminal High-Altitude Area Defense (Thaad).
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε τη Δευτέρα ότι το υπερόπλο προορίζεται «να υπερασπιστεί το Ισραήλ», το οποίο αναμένεται να απαντήσει στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.
Όπως σημειώνουν αναλυτές στο BBC, η κίνηση αυτή ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ένας μικρός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων έχει εγκατασταθεί στη χώρα - αλλά αυτή η νέα ανάπτυξη περίπου 100 στρατιωτών είναι σημαντική καθώς σηματοδοτεί περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον επεκτεινόμενο περιφερειακό πόλεμο.
Επίσης, αναζητούνται ενδείξεις για το τι σημαίνει για την αποτελεσματικότητα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ καθώς η κρίση μεγαλώνει.
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι είδους αντίποινα θα εξαπολύσει εναντίον του σιίτικου κράτους αλλά όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκολάντ θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα, εκπληκτική».