ΗΠΑ: «Αντίο» Μπάιντεν με προειδοποίηση για «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» σε λίγους
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προεδρικής του θητείας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «μια ολιγαρχία διαμορφώνεται στην Αμερική».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για μια «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» μεταξύ λίγων πλούσιων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς το έθνος το βράδυ της Τετάρτης (20:00 τοπική ώρα, 03:00 ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας).
Χωρίς να κατονομάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν είπε: «Σήμερα, στην Αμερική διαμορφώνεται μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, δύναμης και επιρροής που πραγματικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά μας δικαιώματα και την ελευθερία μας και μια δίκαιη ευκαιρία για όλους να προχωρήσουν μπροστά».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να λέει ότι κανένας πρόεδρος δεν θα πρέπει να έχει ασυλία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει να διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να νιώσουμε τον πλήρη αντίκτυπο όσων κάναμε μαζί. Αλλά οι σπόροι έχουν φυτευτεί και θα αναπτυχθούν και θα ανθίσουν για τις επόμενες δεκαετίες».
Απαρίθμησε μερικά από τα επιτεύγματα της προεδρίας του, όπως η μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους, η ψήφιση νόμων για την ασφάλεια των όπλων και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους βετεράνους. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής και επισήμανε πώς «ενίσχυσε το ΝΑΤΟ».
Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε εξάλλου για την απειλή που είπε ότι οι πλούσιοι αποτελούν στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
«Οι ισχυρές δυνάμεις θέλουν να ασκήσουν την ανεξέλεγκτη επιρροή τους, να εξαλείψουν τα βήματα που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, να εξυπηρετήσουν το δικό τους συμφέρον για εξουσία και κέρδος», είπε. "Δεν πρέπει να εκφοβιστούμε για να θυσιάσουμε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς τα εμπρός και να πιέζουμε πιο γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".
Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τις δυνατότητες και τους κινδύνους που θέτουν οι τεχνολογίες προόδου. Εκφράζει τη λύπη του για την αύξηση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο και για αυτό που περιέγραψε ως «καταρρέει» τον ελεύθερο τύπο που, όπως είπε, επιτρέπει την κατάχρηση εξουσίας.
«Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ μίλησε για τους κινδύνους του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος», είπε. «Μας προειδοποίησε τότε για, και παραθέτω, «την πιθανότητα καταστροφικής αύξησης της άστοχης εξουσίας»... έξι δεκαετίες αργότερα, ανησυχώ εξίσου για την πιθανή άνοδο ενός τεχνολογικού-βιομηχανικού συγκροτήματος που θα μπορούσε να θέσει πραγματικούς κινδύνους για και η χώρα μας».
"Οι εξουσίες ενός προέδρου δεν είναι απεριόριστες. Δεν είναι απόλυτες και δεν πρέπει να είναι", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπάιντεν. "Και σε μια δημοκρατία, υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος για τη συγκέντρωση δύναμης και πλούτου. Διαβρώνει την αίσθηση της ενότητας και του κοινού σκοπού. Προκαλεί δυσπιστία και διχασμό."
«Η συμμετοχή στη δημοκρατία μας γίνεται εξουθενωτική, ακόμη και απογοητευτική», συνέχισε. "Και οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι έχουν δίκαιο στόχο. Πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στη διαδικασία."
Ο Μπάιντεν έκλεισε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του την Τετάρτη με μια αισιόδοξη νότα, καθώς είπε στους Αμερικανούς ότι εξακολουθεί να πιστεύει «στην ιδέα για την οποία στέκεται αυτό το έθνος».
«Σε εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μετά από 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, σας δίνω τον λόγο μου. Εξακολουθώ να πιστεύω στην ιδέα για την οποία στέκεται αυτό το έθνος. Ένα έθνος όπου η δύναμη των θεσμών μας και ο χαρακτήρας του λαού μας έχουν σημασία και πρέπει να αντέξουν», είπε και κατέληξε.
«Τώρα είναι η σειρά σας να σταθείτε φρουροί. Είθε όλοι σας να είστε οι φύλακες της φλόγας. Είθε να διατηρήσετε την πίστη. Αγαπώ την Αμερική. Και εσείς την αγαπάτε. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους. Και μακάρι ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας. Σας ευχαριστώ για αυτή τη μεγάλη τιμή».