ΗΠΑ: 40 χρόνια φυλακή σε υπάλληλο της CIA για τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων
Πρώην αξιωματικός της CIA καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι διέρρευσε πλήθος απόρρητων εγγράφων και δεδομένων στην πλατφόρμα Wikileaks αλλά και για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Στην απόφασή τους, οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι ο κατηγορούμενος διέρρευσε τα δεδομένα«Vault 7» της CIA, τα οποία επιτρέπουν στους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να χακάρουν smartphone και να τα χρησιμοποιούν ως συσκευές ακρόασης. Είπαν ότι η διαρροή είναι μια από τις πιο «θρασύδειλες» στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Σούλτε, 35 ετών, μοιράστηκε περίπου 8.761 έγγραφα στο Wikileaks το 2017, κάτι που ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων στην ιστορία της CIA, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Μάλιστα, μετά τη διαρροή η ηλεκτρονική πλατφόρμα άρχισε να δημοσιεύει το απόρρητο υλικό.
Όπως είναι φυσικό, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που του απαγγέλθηκαν ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να τον καταδικάσει με βάση διάφορες κατηγορίες σε τρεις χωριστές ομοσπονδιακές δίκες στη Νέα Υόρκη το 2020, το 2022 και το 2023.
Την Πέμπτη, καταδικάστηκε με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της πειρατείας υπολογιστών, την περιφρόνηση του δικαστηρίου, τις ψευδείς δηλώσεις στο FBI αλλά και για την κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών.
Εθνικός προδότης
«Ο Τζόσουα Σούλτε πρόδωσε τη χώρα του διαπράττοντας μερικά από τα πιο θρασύδειλα, ειδεχθή εγκλήματα κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ντέμιαν Ουίλιαμς.
Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στη δίκη, ο Σούλτε εργαζόταν ως προγραμματιστής λογισμικού στο Κέντρο Πληροφοριών για τον Κυβερνοχώρο της CIA, το οποίο διεξάγει κατασκοπεία στο ίντερνετ εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και ξένων κυβερνήσεων.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι το 2016 έστειλε τις κλεμμένες πληροφορίες στο Wikileaks και στη συνέχεια είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τον ρόλο του στη διαρροή. Αιτιολόγησαν δε την κίνησή του σε αντίποινα για κάτι που συνέβη στον εργασιακό χώρο.
Όπως αναφέρεται, ο Σούλτε δυσκολευόταν να τηρήσει τις προθεσμίες και ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μάικλ Λόκαρντ, υπογράμμισε ότι ένα από τα έργα του ήταν τόσο πολύ πίσω στο χρονοδιάγραμμα που είχε κερδίσει το παρατσούκλι «Drifting Deadline» δηλαδή «ο εκπρόθεσμος».
Πρόσθεσαν μάλισταα ότι μετά τη σύλληψή του το 2018, ο Σούλτε προσπάθησε να διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες μέσω κινητού που πέρασε λαθραία στη φυλακή. Με το εν λόγω κινητό έστελνε πληροφορίες σε ρεπόρτερ πληροφορίες για κυβερνοομάδες της CIA και συνέταξε tweets που περιελάμβαναν πληροφορίες για εργαλεία του κυβερνοχώρου της CIA με το όνομα Jason Bourne, έναν πλασματικό πράκτορα πληροφοριών.