Ιωάννα Παλιοσπύρου: Αυτή είναι η ανώτατη ποινή φυλάκισης για την 37χρονη αν καταδικαστεί [vid]
Επίθεση με βιτριόλι: Πρόκειται για συγκλονιστική ποινική υπόθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ την απόφαση της κατηγορουμένης, της κατηγορουμένης, να μην εμφανιστεί την Τετάρτη στο δικαστήριο, ο κ. Βορίδης απάντησε με την επαγγελματική ιδιότητα του δικηγόρου: «Αυτά συνεκτιμώνται στα δικαστήρια. Ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί, αλλά οι δικαστές συνεκτιμούν αν είσαι παρών ή απών» είπε.
Γιατί η κατηγορουμένη μπορεί να βγει σε 4 χρόνια
«Η ποινή για την κατηγορούμενη είναι μικρή, ανώτατη ποινή 15 ετών, γιατί είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας» είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Δηλαδή από τα 5 με 6 χρόνια που θα της επιβληθούν έχει εκτίσει 1,5 και μπορεί να βγει σε 4 χρόνια» τόνισε ο υπουργός.
«Είναι μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει κάνει ένα πρώτο βήμα η κυβέρνηση σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα και για τους όρους της απόλυσης» είπε ο υπουργός.
«Πείτε ότι θα της επιβάλει το δικαστήριο μέγιστη ποινή 15 έτη... Γιατί βγαίνει; Διότι υπάρχει απόφαση η όποια μεσολαβεί και δίνει το δικαίωμα να απολυθεί υπό όρους, εφόσον έχει εκτίσει μέρος της ποινής της. Είπαμε, και πρέπει να γίνει αυτό και να αρχίσει να εφαρμόζεται, ότι έκτος από το τυπικό κριτήριο, πόση ποινή έβγαλε στα 5 χρόνια, υπάρχει και δεύτερο ζήτημα, αν για την ποινή πρέπει να υπολογίζουμε τις λεγόμενες ημέρες που εκτίθηκαν ευεργετικά» είπε.
Οι «διπλές μέρες»
Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, πρόκειται για τις «διπλές μέρες», δηλαδή τις μέρες που άμα δουλεύεις τα λεγόμενα μεροκάματα έχουν διπλή έκτιση.
«Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ σου λέει ο νομοθέτης, για παράδειγμα, τα 3/5, άρα πόσα είναι τα 3/5 στα 15; Είναι τα 9. Τα 9 γίνονται με τα μεροκάματα 4,5 (έτη), άρα στα 4,5 αποκτάς δικαιώματα».
«Αυτά είναι που τα κατά τη γνώμη μου πρέπει να δει το σωφρονιστικό σύστημα, το ποινικό σύστημα, πρέπει να δει όχι μόνο την ονομαστική ποινή, αλλά εν τέλει την πραγματική έκτιση» υπογράμμισε.