ΗΝΙΟΧΟΣ 2024: Η μεγάλη πολυεθνική άσκηση - Με ποιες δυνάμεις συμμετέχουν οι χώρες
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η φάση προετοιμασίας της πολυεθνικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», με τις πρώτες προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», μία από τις πιο ανταγωνιστικές αεροπορικές ασκήσεις στην Ευρώπη, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale και F16 Viper καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες θα συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία των πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων που θα πραγματοποιηθούν σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.
Στην 117 ΠΜ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να προσγειωθεί ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών από συνολικά εννέα συμμαχικές και φίλιες χώρες. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ξένων αεροπορικών δυνάμεων είναι η μεγαλύτερη έως τώρα από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στα βρετανικά Typhoon καθώς η RAF συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση, ενώ με αεροσκάφη Typhoon θα λάβει μέρος και η Σαουδική Αραβία. Στην άσκηση συμμετέχει η Γαλλία με Rafale και Ε-3F, οι Ηνωμένες Πολιτείες με F-16 αλλά και με τα μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9, τα οποία τα τελευταία χρόνια επιχειρούν από την 110 ΠΜ στη Λάρισα.
Η Ισπανία συμμετέχει με αεροσκάφη EF-18, το Κατάρ με Rafale, η Κύπρος και το Μαυροβούνιο με ελικόπτερα AW-139 και B-414 αντίστοιχα, ενώ η Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας θεωρείται επίσης «rookie» καθώς συμμετέχει για πρώτη φόρα στον «ΗΝΙΟΧΟ».
Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η Αυστρία και η Πορτογαλία συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές Δυνάμεις, ενώ η Γερμανία έχει αποστείλει ομάδα παρατηρητών.
Εκτός από τα σενάρια επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων αεροπορικής ισχύος, για διάστημα δέκα ημερών οι έμπειροι χειριστές θα δοκιμαστούν -μεταξύ άλλων- σε αποστολές Αναγνώρισης όπως επίσης σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης.
Το βασικό σκέλος της άσκησης θα διεξαχθεί στο διάστημα μεταξύ 8 - 18 Απριλίου, ενώ ένας σημαντικός αριθμός αποστολών θα εκτελεστεί με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.