Αδιανόητη τραγωδία στην Ινδία: Εκατοντάδες νεκροί από τον ακραίο καύσωνα
«Ψήνονται» περιοχές στην Ινδία με την χώρα να μετρά εκατοντάδες νεκρούς από θερμοπληξία - Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
Το Εφετείο του Ρατζαστάν ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για το δριμύ κύμα καύσωνα που πλήττει την Ινδία εδώ και πολλές ημέρες και το οποίο «έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους».
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ινδία θα πρέπει να κηρύξει «εθνικές καταστροφές» τα προσεχή κύματα καύσωνα, πράγμα που θα επιτρέψει την επιστράτευση των υπηρεσιών ασφαλείας όπως και στις άλλες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, κυκλώνες).
Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Αρχές απέτυχαν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τον καύσωνα και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση του Ρατζαστάν να απελευθερώσει πόρους για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των ανθρώπων που πέθαναν λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.
«Εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών υπό μορφή καύσωνα, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια του μήνα», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
«Δεν έχουμε πλανήτη Β στον οποίο θα μπορούσαμε να εγκατασταθούμε...Αν δεν λάβουμε τώρα αυστηρά μέτρα, θα χάσουμε την ευκαιρία να δούμε τα παιδιά μας να ευημερούν», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.
Η Ινδία πλήττεται εδώ και αρκετές ημέρες από ακραίες θερμοκρασίες, πολύ υψηλότερες των 45°C σε πολλές μεγάλες πόλεις. Το επιβεβαιωμένο εθνικό ρεκόρ των 51°C καταγράφηκε το 2016 στο Φαλόντι, στα όρια της ερήμου Θαρ στο Ρατζαστάν.
Καύσωνας θεωρείται, σύμφωνα με τις ινδικές Αρχές, όταν η ανώτατη θερμοκρασία είναι 4,5 με 6,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική, ενώ ακραίος καύσωνας όταν η ανώτατη θερμοκρασία ξεπερνά κατά 6,5 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο την κανονική.
Η κυβέρνηση του κρατιδίου Οντίσα έχει απαγορεύσει στους δημόσιους υπαλλήλους τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους από τις 11:00 ως τις 15:00, ώρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.
Τρεις άνθρωποι πέθαναν πιθανόν από θερμοπληξία στο κρατίδιο Τζαρχάντ, γειτονικό του Μπιχάρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στο Νέο Δελχί, όπου λόγω του καύσωνα πουλιά και άγριες μαϊμούδες λιποθυμούν ή αρρωσταίνουν, το ζωολογικό πάρκο της πόλης εγκατέστησε πισίνες και ψεκαστήρες για να ανακουφίσει τα 1.200 ζώα που ζουν εκεί.
Στο μεταξύ τα βορειοανατολικά κρατίδια της Ινδίας Μανιπούρ και Άσαμ επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω του κυκλώνα Ρέμαλ, με πολλές περιοχές να παραμένουν πλημμυρισμένες σήμερα.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία πλήττονται από ακραία υψηλές θερμοκρασίες, μια τάση η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες επιδεινώνεται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.