Ημέρα Γυναίκας και ισότητας: Πρωταθλήτριες των σπορ αποκαλύπτονται στο flash.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι γεγονός εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Την 8η Μαρτίου, τιμάμε το γυναικείο φύλο που ίσως παλαιότερα η κοινωνία είχε αισθητά παραγκωνισμένο. Δυστυχώς όμως, χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, στο ημερολόγιό μας, για να κατανοήσουμε (άλλοι ναι, άλλοι και όχι) την αξία της γυναίκας, όχι μόνον στην κοινωνία αλλά και στο βίο της.
Είναι πασιφανές ότι, οι γυναίκες αναγκάζονται να ψάχνουν καθημερινώς την ισότητα ανάμεσα στα πιο απλά πράγματα. Στον αθλητισμό, στην κοινωνία, στην οικογένεια. Το θετικό είναι ότι, χρόνο με το χρόνο, αυτό καταρρίπτεται. Όλο και περισσότερο, αρχίζουν να αποκτούν την θέση, την ισότητα και το σεβασμό που θα έπρεπε να έχουν εξαρχής.
Ο Αθλητισμός η αλήθεια είναι, έχει γίνει ένας συνδετικός κρίκος για την απαιτούμενη ανύψωση των γυναικών, από τα πιο σοβαρά μέχρι και στα πιο απλά πράγματα. Φέτος το 2024 , και λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι. Ψηφίστηκε για πρώτη φορά, η πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση, στην οποία ο αριθμός αντρών και γυναικών που θα αγωνιστούν θα είναι ο ίδιος. Ένα βήμα την κάθε φορά, για να γίνει το αυταπόδεικτο.
Ελληνίδες αθλήτριες που έχουν διακριθεί και έχουν γράψει η κάθε μια ξεχωριστά την δική τους «χρυσή» ιστορία, μιλούν στην Ευαγγελία Φάκα, για το να είσαι γυναίκα στον αθλητισμό!
Εβίνα Μάλτση, πρώην διεθνής καλαθοσφαιρίστρια
Πόσο ξεχωριστή αισθάνεστε ως γυναίκα στον αθλητισμό;
Ως γυναίκα στον αθλητισμό αισθάνομαι όσο ξεχωριστή είμαι. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Στην Ελλάδα, ο ρόλος της γυναίκας στον αθλητισμό, υπολείπεται ακόμη.
Νιώθετε, ότι είναι κάθε ημέρα η μέρα της γυναίκας;
Κάθε μέρα είναι γιορτή για κάθε άνθρωπο και κυρίως για την ζωή. Το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτό.
Τι έχετε να πείτε, για τις γυναίκες που περνούν δύσκολα στον κόσμο;
Έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μου. Με θλίβει κάθε γεγονός που υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι όποιες διακρίσεις γίνονται. Οι αγώνες για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να συνεχιστούν, και οι κοινωνίες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους.
Τατιάνα Γκούσιν, πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος
Tι έχετε να πείτε για τις γυναίκες που περνούν δύσκολα στον κόσμο;
Αξίζουν την υποστήριξη και το σεβασμό όλων μας. Σημαντικό είναι να δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι, θα αισθάνονται ότι έχουν την δυνατότητα, να αναπτύξουν το δυναμικό τους κι να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή εμπόδια λόγω φύλου ή καταγωγής.
Ποιο είναι το πιο ωραίο δώρο που σας έχουν κάνει;
Το πιο πολύτιμο δώρο που έλαβα πρόσφατα, δεν είναι κάποιο υλικό αγαθό, αλλά ένα συναίσθημα. Η παρουσία των φίλων μου, και της οικογένειάς μου στους αγώνες, καθώς και η αμέριστη στήριξή τους εκτός αγωνιστικού χώρου είναι ένας θησαυρός. Η στήριξή τους με κρατάει όρθια ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, πρωταθλήτρια σπρίντερ
Ποιο είναι το πιο ωραίο δώρο που σας έχουν κάνει τελευταία;
Το καλύτερο δώρο το έκανα εγώ στον εαυτό μου, όταν έπιασα τα όρια στα 100 και στα 200 μέτρα για το Ευρωπαϊκό της Ρώμης.
Πόσο πιστεύετε έχει ανέβει το σπριντ, λόγω των γυναικών;
Αρκετά. Τα αγωνίσματα των σπριντ που συμμετέχω και εγώ είναι τα πιο συναρπαστικά και ανταγωνιστικά. Το βλέπω σε όλους τους διεθνείς αγώνες που συμμετέχω. Το σπριντ είναι ένα αγώνισμα, που καλλιεργείται σε όλο το κόσμο σε πολύ ψηλό επίπεδο.
Έλεν Πόλακ, πρωταθλήτρια του επί κοντώ
Πόσο ξεχωριστή αισθάνεστε ως γυναίκα στον αθλητισμό;
Θεωρώ ότι όλες οι γυναίκες είμαστε ξεχωριστές στον αθλητισμό, η κάθε μια για το δικό της λόγο. Πρέπει να ξέρουμε να εμψυχώνουμε τους εαυτούς μας, να έχουμε αυτοπεποίθηση για αυτό που πάμε να κάνουμε εκείνη την στιγμή.
Τι έχετε να πείτε για τις γυναίκες που περνούν δύσκολα στον κόσμο;
Έχω να πω, επειδή και εγώ έχω περάσει πολλά και έχω ζήσει πολλά, να έχουν υπομονή και το θάρρος να κάνουν το βήμα, να απομακρυνθούν από τις καταστάσεις που τους βλάπτουν, είτε ψυχολογικά είτε φυσικά. Και να έχουν το θάρρος να μιλήσουν, για να δεχθούν βοήθεια ακόμα να τους δώσουν και την ώθηση που χρειάζονται.
Βάσια Γιαννακά, ποδοσφαιρίστρια ΠΑΟΚ
Πόσο ξεχωριστή αισθάνεστε ως γυναίκα στον αθλητισμό;
Στο χώρο του ποδοσφαίρου σε ένα κατά κόρον ανδροκρατούμενο χώρο, πάρα πολύ. Πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες αισθάνονται περήφανες στο χώρο του αθλητισμού. Υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό ισότητα σε όλους του χώρους και για αυτό πολλές γυναίκες διαπρέπουν, η κάθε μια στο τομέα της. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και μεμονωμένες περιπτώσεις (γυναικοκτονίες, βία) με την βοήθεια της κοινωνίας και του κράτους θα πρέπει να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.
Ποιο είναι το πιο ωραίο δώρο που σας έχουν κάνει;
Ένα σταυρουδάκι, που μου έκανε δώρο ο φίλος μου. Μου δείχνει τον απεριόριστο σεβασμό και την αγάπη του σε μένα, ως αθλήτρια και ως γυναίκα.
Πόσο έχει ανέβει το άθλημα που υπηρετείτε λόγω των γυναικών;
Πραγματικά πάρα πολύ. Γίνεται προσπάθεια και από το κράτος, την ομοσπονδία τον ΠΣΑΠΠ αλλά και την τοπική κοινωνία να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.
Όλγα Φιάσκα, πρωταθλήτρια βάδην
Πόσο ξεχωριστή αισθάνεστε ως γυναίκα στον αθλητισμό;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα νιώθω ξεχωριστή, λόγω του αγωνίσματος που κάνω. Είναι ιδιαίτερο δεν το κάνουν πολλοί. Ακόμα το επίπεδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι πάντα πολύ υψηλό, άρα αυτό με κάνει να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά, και χαίρομαι ακόμα γιατί δείχνουμε ως γυναίκες, ότι είμαστε πολύ δυνατές, με πείσμα και υπομονή.
Νιώθετε ότι κάθε ημέρα είναι η μέρα της γυναίκας;
Όχι αυτό το συναίσθημα δεν το νιώθω, να σου πω την αλήθεια. Σαν γυναίκες αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες, από την βόλτα που θα πάμε το βράδυ μέχρι στη στάση για να πάρω το τελευταίο λεωφορείο για το σπίτι, και αυτό δυστυχώς το καταλαβαίνω συνέχεια μεγαλώνοντας. Η αλληλεγγύη όμως που υπάρχει ανάμεσα στις γυναίκες, αυτό το συναίσθημα δεν το αλλάζω με τίποτα. Πάντα υπάρχει όμως χώρος για βελτίωση προς όλους τους τομείς όσον αναφορά εμάς τις γυναίκες.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΚΑ